Dit jaar al 8058 brandhaarden, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar

Recordaantal bosbranden in Zuid-Amerika en ergste droogte in 47 jaar

Ria Sopala / Pixabay (CC0)

De droge, hete dagen in Zuid-Amerika houden aan. Gebieden zoals de Pantanal (in onder andere Brazilië) krijgen hierdoor te maken met een recordaantal bosbranden. Dit jaar werden hier al 8058 brandhaarden geteld, een stijging van 205 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Het gebied ligt grotendeels in Brazilië maar bestrijkt ook delen van Bolivia en Paraguay. Veel delen zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden, maar het heeft dit jaar nog maar weinig geregend dus de moerassen en rivieren staan droog.

‘De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar’, zegt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië. ‘Naast de veranderingen in het klimaat zijn ook mensen verantwoordelijk voor de toenemende bosbranden. Veel branden die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken vuren om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.’

Luchtwegaandoeningen

Eind vorige week gaf WWF nog een rapport vrij waaruit blijkt dat drie kwart van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen.

Naast het verlies aan biodiversiteit is brand ook een groot gevaar voor de bevolking. Die lijdt onder de toename van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook, dat bleek vorige week nog uit een ander rapport van milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.