Wetenschappers spreken over een ‘zorgwekkende blootstelling’

Microplastics in de lucht vormen groter gevaar dan gedacht: ‘We ademen elke week een kredietkaart in’

Oregon State University (CC BY-SA 2.0)

Microplastics in de lucht vormen een grotere bedreiging voor de menselijke gezondheid dan eerder gedacht, stelt nieuw onderzoek. Elk uur ademen we gemiddeld 16,2 deeltjes microplastics in. Dat komt overeen met de grootte van een hele kredietkaart per week.

Volgens de nieuwe studie in het tijdschrift Physics of Fluids worden microplastics, afkomstig van de afbraak van plastic, door mensen ingeademd en blijven de kleine plastic deeltjes vastzitten in onze luchtwegen. Per uur ademen we zo gemiddeld 16,2 deeltjes microplastics in, die zich ophopen in de neus en achteraan in de keel.

Schadelijke chemicaliën

De microplastics bevatten vaak schadelijke chemicaliën en ze inademen kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, aldus de onderzoekers.

Eerdere studies hebben aangetoond microplastics ook diep in de menselijke luchtwegen kunnen doordringen, waar ze ernstige schade kunnen berokkenen.

De studie merkt op dat miljoenen tonnen van deze microplastic deeltjes zijn aangetroffen in water, lucht en bodem en dat de productie van artikelen die microplastics in de omgeving veroorzaken blijft toenemen. Eerdere studies hebben aangetoond microplastics ook diep in de menselijke luchtwegen kunnen doordringen, waar ze ernstige schade kunnen berokkenen.

Een team van internationale onderzoekers heeft nu een model ontwikkeld waarmee ze de afzetting en het transport van de kleine plastic deeltjes in de bovenste luchtwegen kunnen analyseren.

Luchtstromingen

Zo blijkt dat microplastics de neiging hebben om zich op te hopen op bepaalde punten in de neusholte en achterin de keel. Ze hadden verschillende vormen en maten, variërend van bolvormig tot cilindervormig.

Het onderzoeksteam heeft ook gekeken naar de beweging van de microplastics tijdens zowel langzame als snelle ademhaling. De asymmetrische structuur van de luchtwegen, in combinatie met de specifieke manier waarop lucht beweegt doorheen de neus- en keelholte, zorgt ervoor dat de microplastics afwijken van de normale luchtstroming en zich op die specifieke gebieden afzetten.

Zowel de ademhalingsomstandigheden als de grootte van de microplastics hadden invloed op de hoeveelheid deeltjes ophoopten in de bovenste luchtwegen. De wetenschappers hebben het in de studie over een ‘zorgwekkende blootstelling aan en inademing van microplastics, vooral in gebieden met aanzienlijke plasticvervuiling of industriële activiteit’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.