Meer groen in stad volstaat niet voor meer biologische rijkdom

Meer groen in de stad trekt wel dieren aan, bijvoorbeeld insecten. Maar dat volstaat niet om de biologische rijkdom in de stad te garanderen.

  • Zoey Kroll (CC BY-SA 3.0) Zoey Kroll (CC BY-SA 3.0)

In de Amerikaanse stad Iowa onderzochten biologen van de plaatselijke universiteit op 250 plaatsen de activiteit rond twee bomen, de Amerikaanse vogelkers en de zwarte walnoot. Ze hadden vooral aandacht voor de insecten bij wie deze bomen zeer populair zijn, enerzijds de fruitvliegen, die de walnoten en kersen eten, anderzijds wespen die zich met deze fruitvliegen voeden.

Er staan heel wat van die bomen in Iowa, maar nu blijkt dat er in die bomen heel wat minder fruitvliegen en wespen te vinden dan bij dezelfde bomen in landbouwgebied of in zones zonder bebouwing.

Honderdduizenden insecten

De onderzoekers stelden dat vast door van 2011 tot 2013 het aantal fruitvliegen in de kersen en walnoten te tellen en ook de parasiterende wespen. Honderdduizenden insecten hebben ze geteld. Het is voor het eerst dat de interactie van insecten in stedelijk gebied op zo’n grote schaal is onderzocht.

“Je mag nog zoveel bomen hebben in de steden, dat betekent niet noodzakelijk dat je meer insecten hebt die met die bomen geassocieerd worden”, zegt bioloog Andrew Forbes, auteur van de studie, in de vakpublicatie PlosOne.

Groenzones in steden volstaan dus niet om de biodiversiteit, de biologische rijkdom, op peil te houden. “Een boom planten in een stad volstaat niet om walnootvliegen te krijgen en vervolgens de wespen die die walnootvliegen aanvullen”, zegt Forbes. “We denken dat iets in de stad die dynamiek, de interactie tussen planten en vliegen en insecten die deze vliegen eten, verandert.”

Barrières

De onderzoekers vermoeden dat barrières verantwoordelijk zijn voor de dalende biodiversiteit in de steden. Dat kunnen wegen zijn of geplaveide zones. Die maken het voor de insecten moeilijker om andere bomen te bereiken en zich zo voort te planten.

Het team wil nu nagaan welke barrières precies verantwoordelijk zijn. Dat gaan ze doen door na te gaan hoe de fruitvliegen en wespen zich verplaatsen en die patronen te vergelijken met de vermoedelijke barrières.

Wereldwijd gaat de biodiversiteit fors achteruit. Een tussentijds VN-rapport stelde vorige maand nog dat de internationale inspanningen om de achteruitgang van de biodiversiteit tegen 2020 aan banden te leggen hebben gefaald. Het risico op uitsterven voor vogels, zoogdieren, amfibieën en koralen neemt niet af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.