Klimaat heeft minder invloed op bossen VS dan gedacht

Dat de samenstelling van bossen in het oosten van de Verenigde Staten verandert, is maar deels een gevolg van de klimaatverandering. Dat concluderen onderzoekers van de Pennsylvania State University.

  • Eli Sagor (CC BY-NC 2.0) In de staat Minnesota gaan lindebomen, de Amerikaanse vogelkers, de rode esdoorn, suikeresdoorn en witte eik steeds meer overheersen. Voorheen sterke soorten zoals de witte spar en de balsemzilverspar, hebben moeite zich aan te passen aan hogere temperaturen en nattere omstandigheden. Eli Sagor (CC BY-NC 2.0)

Volgens ecoloog Marc Abrams, een van de onderzoekers, ligt de eerste oorzaak van de veranderende samenstelling van de bossen bij grootschalige houtkap en verbranding aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Ook bosbranden in de periode daarna hadden meer invloed op verschuiving van dominante boomsoorten dan kleine temperatuursverschillen.

In de staat Minnesota bijvoorbeeld, gaan lindebomen, de Amerikaanse vogelkers, de rode esdoorn, suikeresdoorn en witte eik steeds meer overheersen. Voorheen sterke soorten zoals de witte spar en de balsemzilverspar, hebben moeite zich aan te passen aan hogere temperaturen en nattere omstandigheden.

Andere factoren

Abrams onderzocht de gevoeligheid van boomsoorten voor verschillende invloeden en vergeleek gegevens over vroegere vegetatie met die over de huidige situatie. ‘In de afgelopen vijftig jaar heeft de milieuwetenschap zich vooral gericht op de impact van de klimaatverandering. In sommige systemen is die impact echter minder groot dan elders. Dat geldt ook voor de samenstelling van bossen in het oosten van de VS’, concludeert hij.

In een studie die gepubliceerd is in Global Change Biology, zegt hij dat de bossen zich na een eeuw nog steeds aan het herstellen zijn van vroegere verstoringen. Dat betekent volgens hem niet dat het klimaat geen rol speelt, wel dat er bij klimaatscenario’s beter gekeken moet worden naar andere factoren die ook een rol kunnen spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.