Sinds komst van de mens verdwenen 70 vogelsoorten

Herstel biodiversiteit in Nieuw-Zeeland kost miljoenen jaren

CC0

 

Herstel van de biodiversiteit in Nieuw-Zeeland, die na de komst van de mens sterk afnam, kost minstens vijftig miljoen jaar. Dat constateren wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en Massey University in Nieuw-Zeeland.

De komst van mensen in Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zette een uitstervingsgolf onder inheemse vogels in gang. Nog veel meer soorten zijn momenteel bedreigd.

Tot de komst van de Maori’s rond het jaar 1280 van onze jaartelling waren vleermuizen de enige zoogdieren in Nieuw-Zeeland. De Maori’s, en later de Europeanen (die arriveerden rond 1642) zetten een uitstervingsgolf in gang die leidde tot de verdwijning van zeventig vogelsoorten, inclusief de moa, een grote loopvogel.

Genoom

Evolutionair bioloog Luis Valente van Naturalis in Leiden, tevens verbonden aan de Universiteit Groningen, ontwikkelde samen met Rampal Etienne, hoogleraar aan de Universiteit Groningen, een wiskundig model om de schade aan de biodiversiteit te kunnen vaststellen. Het model kan gebruikt worden om te berekenen hoe lang het duurt voordat biodiversiteit zich hersteld heeft tot het oorspronkelijke niveau op de eilanden.

De onderzoekers brachten een deel van het DNA in kaart van bijna alle vogelsoorten, inclusief veel uitgestorven soorten. Uit computersimulaties concludeerden ze dat ongeveer 50 miljoen jaar nodig is om de biodiversiteit die verdween door de komst van de mens, te herstellen.

Kakapo

Een aantal soorten, zoals de kakapo en diverse soorten kiwi’s, staan momenteel echter op de lijst met bedreigde soorten. Als zij uitsterven, moet er nog eens zes miljoen jaar aan de hersteltijd worden toegevoegd.

Als soorten die momenteel als ‘kwetsbaar’ worden aangemerkt ook verdwijnen, moet er nog eens tien miljoen jaar worden toegevoegd aan het cijfer.

Nieuwe soorten zullen niet identiek zijn aan de uitgestorven soorten

De term ‘herstel’ wordt gebruikt om een punt aan te duiden waarop de evolutie is teruggekeerd naar het oorspronkelijke aantal soorten. De nieuwe soorten zullen niet identiek zijn aan de uitgestorven soorten, legt Valente uit.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Dodo

“Ik werk ook op Mauritius, waar de dodo heeft geleefd. De evolutie zal de dodo niet terugbrengen, maar de vogel was gerelateerd aan de duif. Er zou zich uiteindelijk een nieuwe vogelsoort kunnen ontwikkelen uit de huidige duivenpopulatie op het eiland”, legt hij uit.

Weten wat de hersteltijd van een ecosysteem op een eiland is, maakt het mogelijk de ecologische schade te bepalen, zegt Valente. “Gezien de beperkte middelen die beschikbaar zijn voor natuurherstel, kunnen deze cijfers helpen bij het bepalen van de verhouding tussen kosten en baten als het gaat om investeringen in bescherming van bedreigde soorten.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Current Biology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.