Apple, Google en Facebook lopen voorop met ‘groen internet’

Techbedrijven Apple, Google, Facebook en Switch hebben zich in de afgelopen jaren het meest ingespannen om hun energievoorziening 100 procent duurzaam te maken. Netflix, Samsung en Amazon behoren tot de achterblijvers, volgens milieuorganisatie Greenpeace.

  • Bf. urtado CC BY-NC-ND 2.0 Bf. urtado CC BY-NC-ND 2.0

‘Amazon heeft het steeds over hernieuwbare energie, maar laat zijn klanten in het duister tasten over haar energiebesluiten’, zegt Greenpeace-analist Gary Cook naar aanleiding van het vandaag verschenen rapport. ‘Dat baart ons zorgen, in het bijzonder omdat Amazon uitbreidt in markten die vuile energie gebruiken.’

Netflix geen leider

Net zoals Apple, Facebook en Google, is Netflix een van de grootste internetbedrijven. Daarmee heeft Netflix een ook een belangrijke stem in hoe het web van energie wordt voorzien, zegt Cook. Het bedrijf zou daarom volgens hem meer leiderschap moeten tonen.

Uit onderzoek van Greenpeace is gebleken dat Netflix zijn CO2-afdruk verkleint door gebruik te maken van mogelijkheden als CO2-compensatie.

Netflix is goed voor een derde van het internetverkeer in Noord-Amerika.

Het draagt ook aanzienlijk bij aan de wereldwijde vraag naar data via videostreaming. In 2015 kondigde het bedrijf aan zijn CO2-afdruk te zullen verkleinen.

Uit onderzoek van Greenpeace is echter gebleken dat het bedrijf dit waarschijnlijk wil doen door gebruik te maken van mogelijkheden als CO2-compensatie, en niet zozeer door investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren.

Bijna twintig techbedrijven streven ernaar om volledig op hernieuwbare energie te draaien. De IT-industrie was in 2012 goed voor ongeveer 7 procent van het wereldwijde energieverbruik.

Die energievoetafdruk groeide in de afgelopen jaren als gevolg van toenemend dataverkeer. In 2017 zal hij naar verwachting hoger zijn dan 12 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.