"Ziekte van Chagas is het nieuwe aids"

De opmars van de ziekte van Chagas, die door parasieten wordt overgedragen, doet denken aan de beginjaren van aids en kan ook de VS bedreigen. Dat schrijven deskundigen in PLoS Neglected Tropical Diseases.

De ziekte van Chagas, die wordt overgedragen door parasieten in bloedzuigende insecten, eist jaarlijks vijftienduizend slachtoffers, met name in Latijns-Amerika. Maar de ziekte rukte al op van het platteland naar de steden en verspreid zich nu ook naar het noorden.  

Net als aids heeft de ziekte een lange incubatietijd en is ze erg moeilijk te genezen, schrijven de auteurs. Enkel als er in een vroeg stadium met erg krachtige geneesmiddelen wordt ingegrepen, kan ze in toom gehouden worden. De ziekte kan overgedragen worden van moeder op kind of via bloedtransfusie.

Net als aids heeft de ziekte ook een imagoprobleem. Chagas wordt gezien als een ziekte van armen. Daardoor worden de slachtoffers gestigmatiseerd, en wordt er weinig onderzoek naar gedaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.