Wekelijks vier luipaarden gedood in India

Veel aandacht gaat uit naar het lot van de bedreigde tijger, maar ook luipaarden hebben het niet onder de markt. In het voorbije decennium werden in India gemiddeld vier luipaarden per week gedood door stropers, zo blijkt uit een nieuw rapport van de organisatie Traffic.

  • CC Brian Scott Een luipaard in Bandhavgarh National Park, Madhya Pradesh, India. Door de achteruitgang van de tijger wordt in India ook steeds meer gejaagd op de luipaard. CC Brian Scott

Van 2001 tot 2010 werden in 209 gemeenten in India 420 luipaardproducten in beslaggenomen, zoals beenderen en huiden. Dat blijkt uit het rapport Illuminating the Blind Spot: A study on illegal trade in Leopard parts in India. Uit die statistische analyse wordt de “niet onderschepte” handel geëxtrapoleerd. De berekening levert een cijfer van 2294 luipaarden op die tijdens dezelfde periode in India verhandeld zijn. Dat zijn er maar liefst vier per week, tien jaar lang.

Toch is de luipaard wereldwijd beschermd onder het Cites-verdrag en ook in India zelf beschermd onder de nationale wetgeving.

Tijger achterna

“De objectieve analyse van Traffic werpt een nieuw licht op de enorme schaal waarop de illegale handel in luipaardproducten floreert in India. Die handel werd tot nog toe overschaduwd door een ander icoon in het land, de tijger”, zegt Divyabhanusinh Chavda, voorzitter van het Wereldnatuurfonds (WWF) in India. “Zonder een effectieve strategie om de illegale handel in te dijken, kan het aantal luipaarden even snel slinken als wat we bij de tijger zagen.”

De snelle achteruitgang van de tijger is een rechtstreekse aanleiding voor de jacht op luipaarden. De luipaard werd vroeger vooral voor de huid gevangen, maar nu er minder tijgers zijn, worden ook de botten steeds vaker gebruikt als vervanging voor tijgerbeenderen in traditionele Aziatische geneeskunde.

“De luipaard is een van de meest charismatische dieren ter wereld, en speelt een belangrijke ecologische rol in de wouden waar hij leeft”, zegt Ravi Singh, directeur van WWF-India. “Een verhoogde buitenlandse vraag naar luipaardproducten kan snel leiden tot een uitroeiing van de luipaarden in India, maar ik hoop dat deze analyse de basis kan vormen voor snelle beschermingsmaatregelen. Vooral een betere implementatie van de wetgeving op het terrein om de illegale handel te stoppen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.