Weinig transparante oliefirma’s dragen bij tot armoedeprobleem

Hoe komt het dat 60 procent van ’s wereld armen in landen leeft die rijk zijn aan grondstoffen ? Een van de redenen is dat grote oliefirma’s te weinig informatie vrijgeven over het geld dat ze aan regeringen betalen in ruil voor exploitatierechten. De anticorruptiewaakhond Transparency International (TI) rangschikte 42 oliefirma’s in functie van hun transparantie.
TI verdeelde de oliemaatschappijen in drie groepen. Tot de groep van bedrijven met een hoge graad van transparantie behoren onder meer het Nederlands-Britse Shell, het Braziliaanse Petrobras, het Noorse Statoil en Petro-Canada. In de groep van minst transparante bedrijven vertoeft de grootste oliefirma van de wereld ExxonMobil in het gezelschap van het Russische Lukoil, het Maleisische Petronas, de China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) en de China National Petroleum Corporation (CNPC)

De bedrijven met een hoge ranking publiceren gedetailleerde cijfers voor elk land waarin ze aanwezig zijn, soms zelfs meer dan wat reglementair van hen wordt verlangd. De bedrijven met een lage score maken enkel cijfers bekend per geografische regio, zonder al te veel bijkomende uitleg.

Tragische paradox



“De tragische paradox dat landen met veel natuurlijke rijkdommen toch arm blijven heeft te maken met het gebrek aan transparantie over de inkomsten uit de olie- en gaswinning”, zegt Huguette Label, voorzitster van TI. Alleen wanneer de cijfers bekend zijn kunnen journalisten en onderzoekers de geldstromen in kaart brengen en corrupte politici tot de orde roepen.

Uit het onderzoek van TI blijkt dat enkele van de meest winstgevende oliefirma’s ook het meest transparant zijn. “Openheid over de olie-inkomsten is een win-winsituatie”, zegt Cobus de Swardt van TI, “Iedereen kan erbij winnen, maar vooral de armsten.”

In 2006 bedroegen de inkomsten uit olie ongeveer 866 miljard dollar (560 miljard euro). Een tiende van dat bedrag zou volstaan om de VN-Millenniumdoelen voor de strijd tegen armoede, honger, analfabetisme en kindersterfte te financieren, zegt TI in het rapport dat maandag verscheen. Nu de olieprijzen de pan uitswingen en de inkomsten van de leden van het oliekartel OPEC op 1 biljoen dollar worden geschat, “is de kwestie van transparantie dringender dan ooit”.

Informatie per land



De organisatie vraagt alle bedrijven van hun uitgaven gedetailleerd en per land bekend te maken. De firma’s moeten ook meer openheid verschaffen over de maatregelen die ze intern nemen om corruptie te bestrijden en corrupte medewerkers te straffen.

Regeringen, aandelenbeurzen en controleorganen moeten de bedrijven op hun grondgebied verplichten verslag uit te brengen over hun inkomsten en uitgaven en de resultaten publiceren op een uniforme manier die vergelijken makkelijker maakt. Zoniet dreigen de nieuwe multinationals uit Azië, Latijns-Amerika en de voormalige Sovjet-Unie dezelfde slechte gewoonten over te nemen die tot nu toe vooral werden toegeschreven aan Westerse bedrijven en corrupte dictators in ontwikkelingslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.