Warren Buffet koopt voor miljard dollar windmolens

Miljardair Warren Buffet heeft voor ongeveer een miljard dollar aan windmolens besteld bij Siemens. De enorme investering wijst er op dat windenergie steeds concurrentiëler wordt tegenover fossiele brandstoffen.

  • cc Flickr / Jim Hammer Een deel van een van 's werelds grootste windmolenparken in het noordwesten van Iowa. Het bestaat uit niet minder dan 259 wind turbines. cc Flickr / Jim Hammer

MidAmerican Energy Holdings, een onderdeel van Buffets holding Berkshire Hathaway, heeft in totaal 448 windmolens besteld bij de Duitse constructeur Siemens. De turbines zijn goed voor een gezamenlijk capaciteit van 1050 megawatt.

Ze zijn bestemd voor vijf windmolenparken in het Amerikaanse Iowa, waar windkracht nu al de goedkoopste bron van energie is, en moeten tegen 2015 operationeel zijn.

Recordaankoop

De aankoop is de grootste ooit voor windmolens op land. De beslissing is een teken dat het goedkopere materieel hernieuwbare energie veel aantrekkelijker maakt en de kloof met fossiele brandstoffen verkleint. De prijs van windmolens is sinds 2009 met 26 procent gedaald, en windenergie is nu ook winstgevend zonder subsidies.

“Als het Congres alle subsidies aan alle energiesectoren zou afschaffen, zou windenergie op eigen kracht kunnen concurreren”, zei Tom Kiernan van de Amerikaanse Vereniging voor Windenergie in een reactie op de aankoop.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.