VS willen dialoog over Kasjmir nieuw leven inblazen

Tijdens zijn vierdaagse bezoek aan India heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns de Indiase regering een brief overhandigd van de Amerikaanse president Obama. Daarin stelt die dat een oplossing van het conflict rond Kasjmir van het grootste belang is voor de stabiliteit in de regio.
Pakistan en India strijden sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië over het grensgebied Kashmir. Vier keer vochten ze een grensoorlog uit die verband hield met het betwiste gebied. De meerderheid van de ruim 16 miljoen inwoners van Kasjmir is moslim, maar op sommige plaatsen in Pakistaans en Indiaas Kasjmir zijn hindoes en boeddhisten dan weer talrijker.

Eisen


Aan Indiase zijde is men niet blij te horen dat Obama en Burns vragen om “rekening te houden met de wensen van de inwoners van Kasjmir”. Op dat vlak steunen de VS Pakistan, dat al sinds het begin van het conflict vraagt om een volksraadpleging in de Indiase staat Jammu en Kasjmir. Tijdens de regering van president George W. Bush werd er niet meer over deze eis gesproken, maar Obama heeft de vraag weer opgerakeld.
Het Indiase persagentschap UNI berichtte vrijdag dat de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Palaniappan Chidambaram heeft aangekondigd “de dialoog aan te gaan met de bevolking van Jammu en Kasjmir”. Gevraagd of de separatisten ook aan de gesprekken mogen deelnemen, antwoordde de minister dat iedereen zal worden betrokken. De binnenlandminister weigerde wel een tijdstip te bepalen waarop de dialoog zal aanvangen.

Geen VS-gezant


Ondanks het pleidooi voor een oplossing, vaardigt Washington geen speciaal gezant af om te bemiddelen in het conflict. Tijdens zijn kandidatuur voor het presidentschap zei Obama dat hij voor die taak dacht aan ex-president Bill Clinton. Maar de internationale media en specialisten in internationale betrekkingen noemden dit ‘de eerste buitenlandse vergissing van Obama’. Ze zijn het eens dat Pakistan en India de klus zelf moeten klaren. De president volgt het advies op, maar wil de druk op India om bij te dragen tot een oplossing verhogen.
“De VS verwelkomen een hernieuwde dialoog tussen India en Pakistan”, zei Burns na afloop van zijn gesprekken met de Indiase regeringsleiders. “Maar het is aan de beide landen om zelf te beslissen hoe ze die onderlinge dialoog invullen en wanneer ze die aanvatten.” De VS tonen aan begaan te zijn met de betrekkingen tussen de landen, maar komen zelf niet tussenbeide.
“India is bereid met Pakistan te overleggen, maar dan moet dat land wel kunnen aantonen dat het krachtig en efficiënt optreedt tegen terrorisme. Het land moet bijvoorbeeld de daders van de aanslagen in Mumbai straffen”, zei premier Manmohan Singh in het Indiase parlement.
Volgens UNI zou president Obama de Indiase premier ook hebben gevraagd om “te snoeien in het consulaat in het Afghaanse Jalalabad”. Volgens Pakistan zou dat de oorzaak zijn van problemen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied. Het consulaat zou financiële en materiële steun verlenen aan voortvluchtige criminelen. UPI meldt dat Pakistan daar nooit bewijzen van heeft geleverd.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.