VS en Cuba vormen onwaarschijnlijke alliantie tegen kanker

Het Cubaanse Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM) en het Noord-Amerikaanse biotechnologiebedrijf CancerVax Corporation gaan samen drie experimentele kankermedicijnen testen. Dat kondigde het CIM gisteren (donderdag) aan. Het Amerikaanse bedrijf wachtte al sinds december vorig jaar op de vereiste uitzondering op het meer dan veertig jaar oude handelsembargo tegen Cuba.

Het Noord-Amerikaanse Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control gaf dan wel de toelating voor de samenwerking met een Cubaanse onderzoeksinstelling - een Amerikaanse woordvoerder ervan verduidelijkte meteen dat dit geen matiging betekent van het handelsembargo tegen Cuba. De regering van president George Bush maakte de uitzondering omwille van de levensreddende mogelijkheden die de experimentele Cubaanse medicijnen bieden, zo zei hij.

Een vergelijkbare uitzondering werd gemaakt in 1999, toen farmaciereus SmithKline Beecham (nu bekend als GlaxoSmithKline) een vergunning kreeg om in de Verenigde Staten klinische test uit te voeren van een Cubaans vaccin tegen meningitis B, met het oog het vaccin op termijn mogelijk in de VS toe te passen.

Het Cubaanse CIM maakte eerder dit jaar bekend dat het een potentieel medicijn had ontwikkeld (Cima-her) waarvan was aangetoond dat het kankercellen kan doden. CIM is betrokken bij meer dan twintig klinische testen van diverse geneesmiddelen, waaronder testen van een middel tegen borstkanker die lopen in ziekenhuizen in Cuba, Argentinië en Spanje. De overeenkomst met het in Californië gevestigde CancerVax Corporation brengt geld in het laatje voor het verdere onderzoek, de productie en de commercialisering van ‘kankervaccins’, die gebruik maken van het afweersysteem van het menselijk lichaam om tumoren te bestrijden. De samenwerking met ‘een van de topbedrijven op vlak van kankervaccins’ opent een nieuw pad voor onze instelling, zei de directeur-generaal van CIM, Agustín Lage Dávila.

CancerVax krijgt onder de overeenkomst het exclusieve recht om succesvolle medicijnen te commercialiseren in De VS, West-Europa, Canada, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Mexico.

Concreet willen de Cubaanse onderzoeksinstelling en het Amerikaanse farmaciebedrijf onder meer starten met de tweede fase van klinische testen van een potentieel medicijn tegen longkanker. De twee willen hun expertise ook bundelen om nieuwe middelen te ontwikkelen. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.