Voedsel weggooien is taboe

Het was vandaag volop in de Vlaamse media te lezen: al 117.440 Belgen zijn afhankelijk van voedselhulp. Ruim 3.000 meer dan een jaar geleden. Dagelijks worden tonnen voedsel echter weggegooid door producenten en leveranciers. Blijkbaar betekent dit niet dat je deze weggegooide goederen zomaar mag meenemen. Op 4 mei 2011 werd ‘skipper’ Steven De Geynst veroordeeld voor het “stelen” van twee zakken weggegooide muffins uit een vuilniscontainer van een grootwarenhuis. Op 8 februari werd hij in beroep vrijgesproken.

  • CC Anja Hermans Protest tegen het proces van 'skipper' Steven De Geynst, april 2011. CC Anja Hermans

Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vindt het bizar dat een goed waarvan afstand wordt genomen, in dit geval voedsel, niet mag worden gerecupereerd. Dit terwijl een groeiende groep omwille van armoede uit noodzaak beroep moet doen op voedselbanken. Het is dan ook pervers dat die warenhuizen rond de kerstperiode de consumenten zullen oproepen om voedsel(bonnen) te kopen voor de armen en ondertussen goed voedsel zullen blijven weggooien.

Doordat de leverancier de kostprijs van de overschotten doorrekent aan de klant, wordt de prijs kunstmatig hoog gehouden. Anders gesteld: de klant betaalt voor afval dat de producent zelf organiseert. Dat is iets waar de leverancier iets aan kan doen, maar ook de klant gaat hierin niet vrijuit. Er worden door de consument maar weinig vragen gesteld rond de werkelijke kostprijs van voedsel. De klant is vooral geïnteresseerd in hoe het product er uit ziet. Men kan zich ook vragen stellen bij de criteria voor vervaldata die het Internationaal Voedselagentschap hanteert. Dienen deze de volksgezondheid of het belang van de voedsellobby?

Maatschappelijk debat

Er is dan ook nood aan een maatschappelijk debat over hoe we omgaan met voedseloverschotten. We onderscheiden primaire verspilling (wat de gezinnen weggooien) en secundaire verspilling (wat er door de hele productie- en distributieketen niet nuttig wordt gebruikt). In een gezin komt verspilling vaak voor door een slecht beheer van de aankopen, slecht opslaan, slecht bereiden of slecht beheer van de restjes. Als iedereen hier bewuster mee zou omgaan, is een groot deel van de voedselverspilling al opgelost. 

Maar ook het tegengaan van de secundaire voedselverspilling is volgens Samenlevingsopbouw haalbaar. In België hebben een aantal krakers afspraken met lokale supermarkten rond verwerking van voedsel. In Brazilië wordt overtollig voedsel door volkskeukens op grootschalige manier verwerkt. En het door grootwarenhuizen weggeven van voedsel aan voedselhulporganisaties moet nog meer worden aangemoedigd.

Samenlevingsopbouw pleit voor een uitgebreid netwerk van sociale kruideniers en plaatselijke voedselteelt waar de klant via lokale markten rechtreeks bij producenten terecht kan. Hierdoor wordt de prijs gedrukt zodat iederéén aan een betaalbare prijs voedsel kan kopen. Daarnaast blijven we nog steeds — onder protest —  projecten steunen waar in een grootkeuken gekookt wordt met voedseloverschotten zoals nu gebeurt in ons Buurtschatten-project Open Keuken in Centrum De Wijk.

Samenlevingsopbouw Antwerpen coördineert en voert als autonome organisatie het buurt- en opbouwwerk in de stad Antwerpen uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.