VN erg kritisch over veiligheidssituatie in Afghanistan

Ondanks de aanwezigheid van een internationale troepenmacht van 4.500 manschappen in Kaboel en de steun van de VS voor de Afghaanse overgangsregering, is de veiligheidssituatie in Afghanistan twee jaar na de omverwerping van het Talibanregime nog altijd erg slecht. Dat stelde de speciale VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, maandag op de slotceremonie van de Loya Jirga.


De 502 leden van de Grote Raad van Afghanistan zijn het na drie weken onderhandelen eens geworden over een nieuwe grondwet voor Afghanistan. Ze keurden ook een democratisch presidentieel systeem en een parlement met twee kamers goed. Binnen zes maanden komen er verkiezingen.

Toch vindt Brahimi dat nog altijd de wetteloosheid regeert in Afghanistan. Impliciet leverde hij maandag kritiek op de regering, de politie, het leger en de ISAF-vredesmacht omdat die er nog altijd niet in geslaagd zijn de onveiligheid terug te dringen.

Volgens de VN-diplomaat is er naast de bomaanslagen en raketaanvallen ook onveiligheid die niet zichtbaar wordt in de media: de angst in het hart van bijna elke Afghaan omdat het land nog geen rechtsstaat is. Brahimi, die bekend staat als iemand met zijn hart op de tong, zal waarschijnlijk zijn VN-mandaat deze maand beëindigen. Daardoor moet hij helemaal niets meer inslikken.

Volgens Brahimi misbruiken veel lokale potentaten en zogenaamde moedjahedin maar ook leden van de ordediensten hun macht voor persoonlijk gewin. Ik ken iemand die zich een moedjahedin noemt, maar een heel district terroriseert. Ik ken ook iemand die zichzelf een politieagent noemt, maar een hele stad onder de knoet houdt. Beide personen hebben volgens Brahimi de steun van belangrijke mensen in dit land. Vorige maand uitte Brahimi ook kritiek op recente Amerikaanse luchtaanvallen waarbij kinderen werden gedood. Dergelijke incidenten zijn volgens hem koren op de molen van mensen die het vredesproces willen zien mislukken om hun eigen macht onaangetast te houden.

Er gaan geruchten dat de VN van plan zijn hun activiteiten in Afghanistan terug te schroeven of er alle internationale medewerkers weg te halen - net zoals de organisatie vorig jaar in Irak deed na de verwoestende bomaanslag op haar hoofdkwartier daar. In november werd een Franse medewerkster van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR doodgeschoten in de Afghaanse provinciestad Ghazni - het eerste VN-slachtoffer in Afghanistan. Zondag werd een Afghaanse medewerker van de niet-gouvernementele hulporganisatie Shelter ontvoerd, waarschijnlijk door Talibanstrijders. Het Afghaanse verzet neemt al langer hulpverleners op de korrel. Volgens VN-ondersecretaris voor Vredeshandhaving Jean-Marie Guehenno willen sommige elementen in Afghanistan elke vorm van buitenlandse aanwezigheid ontmoedigen. Vorige maand stelde VN-secretaris Kofi Annan al dat de verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan een grote zorg is; volgens zijn analyse spelen zowel criminaliteit, de machtsstrijd tussen rivaliserende groepen en de drugshandel een rol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.