" Venezuela kan zijn natuur niet beschermen"

Venezuela, een van de landen met de grootste soortenrijkdom ter wereld, slaagt er niet in zijn natuur goed te beschermen. Dat zeggen 34 deskundigen in een pas gepubliceerd rapport over de milieuproblemen in het Zuid-Amerikaanse land. De biodiversiteit is bedreigd, de vervuiling rukt op, waterbekkens takelen af en bossen verdwijnen.

Het rapport, Bijdrages voor een diagnose van de milieuproblematiek in Venezuela, is een initiatief van het ARA-netwerk, een coalitie van twintig milieuorganisaties in het land. Ze hielden een enquête bij 34 experts. Hun diagnose is niet mals voor de regering in Caracas.

“Het falende beleid wordt geïllustreerd door het feit dat dit land, waarvan meer dan 40 procent van de 900.000 vierkante kilometer milieubescherming geniet, nauwelijks 1 procent van het regeringsbudget aan het ministerie voor Leefmilieu besteedt”, zegt Alejandro Álvarez van Ecojuegos, een van de organisaties in het ARA-netwerk.

Afval niet gerecycleerd

Het rapport richt zich vooral op de vermindering van de biodiversiteit, de toenemende vervuiling, de impact van de oliewinning, het falende beheer van waterbekkens en beschermde natuurgebieden, en de gevolgen van de klimaatwijziging.

De diagnose komt overeen met de resultaten van de jaarlijkse enquête bij meer dan 130 academici en andere deskundigen door de milieuorganisatie Vitalis.
“Jaar na jaar keren dezelfde problemen terug”, zegt Diego Díaz, directeur van Vitalis. “Ze laten een gebrek aan planning, aan efficiënte strategieën zien. Bossen worden niet gerecupereerd, de waterkwaliteit gaat achteruit, de bodem wordt niet hersteld, afval wordt niet gerecycleerd en de vervuiling neemt toe.”

Biodiversiteit

Venezuela staat negende in de wereldwijde rangschikking van landen met de grootste biodiversiteit. Het telt 650 soorten vegetatie, 15.820 soorten vaatplanten, 27 klimaatzones, 23 reliëfvormen en meer dan 137.000 diersoorten. Het bekleedt de vierde plaats als we naar het aantal amfibieën kijken, de zesde plaats voor het aantal vogels, de achtste voor het aantal zoogdieren en de negende voor het aantal reptielen.

Volgens ARA zijn 748 diersoorten en 341 plantensoorten bedreigd. Het land staat op de tiende plaats in de rangschikking van landen met de hoogste ontbossingsgraad ter wereld: jaarlijks verdwijnt gemiddeld 290.000 hectare bos, meer dan 1 procent van het totale bosbestand.

Oliewinning

In het hoofdstuk vervuiling is de oliewinning, de belangrijkste economische activiteit van het land, de grote boosdoener, zegt Álvarez. Bovendien wordt nauwelijks 10 tot 20 procent van al het afval gerecycleerd. Het land telt meer dan driehonderd enorme afvalstorten in openlucht. “Veel afval wordt gewoon in brand gestoken: hoeveel dioxines en furanen komen daar niet bij vrij?”, vraagt Álvarez zich af.

De experts verwachten dat de CO2-uitstoot van Venezuela met jaarlijks 30 tot 80 miljoen ton zal toenemen als het land zijn energieplannen realiseert. Caracas wil de productie van ruwe olie opdrijven van 3,2 miljoen vaten (van 159 liter) vandaag naar 5,8 miljoen in de tweede helft van dit decennium. De regering wil ook de huidige elektriciteitsproductie met ruim een derde opvoeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.