Venezolanen krijgen plastic huizen

Tienduizenden Venezolanen kunnen de komende jaren hun intrek nemen in huizen van PVC. Als grondstof daarvoor moet aardgas dienen, waarvan Venezuela onuitputtelijke voorraden bezit. Volgens de Venezolaanse petrochemie is het de goedkoopste oplossing voor het tekort aan huizen waarmee Venezuela kampt.


In El Tablazo, één van de drie Venezolaanse petrochemiecomplexen, staat al een modelhuis met muren uit PVC-elementen die met beton gevuld zijn. Binnen enkele jaren moet El Tablazo per jaar 60.000 ton PVC-bouwelementen produceren, genoeg voor 30.000 huizen met een woonoppervlakte van 80 vierkante meter. De ruwbouw van een plastic huis kost een kleine 10.000 euro, zegt de regering. Dat is een derde minder dan wanneer het opgetrokken wordt met traditionele materialen.

De Venezolaanse petrochemie moet wel alle zeilen bijzetten. De regering wil de komende zeven jaar 8,4 miljard euro investeren om de petrochemische productie op te drijven van de huidige 11,4 miljoen ton tot 25 miljoen ton. We maken van Venezuela een petrochemische supermacht, verklaarde president Hugo Chávez begin deze week.

Venezuela zet nu al olie en aardgas om tot chemische verbindingen als methanol en benzeen, het brandstofadditief MTBE, kunstmest en allerlei kunststoffen. Dat palet wordt nog aanzienlijk uitgebreid. In juni vormde de regering Pequiven, het onderdeel van de gigantische staatsoliemaatschappij Pdvsa dat de petrochemische nijverheid voor zijn rekening nam, om tot een apart staatsbedrijf, de Corporación Petroquímica Venezolana. De nieuwe onderneming tekende meteen een akkoord met het Braziliaanse Brasken om samen een productie-eenheid voor polipropyleen op te zetten. De fabriek zou in 2007 moeten gaan draaien en kan dan per jaar 400.000 ton kunststof afleveren.

Maar de bouwelementen uit PVC worden hét toekomstproduct. De ingenieurs van de Corporación Petroquímica Venezolana loven de isolerende eigenschappen van het materiaal en zeggen dat huizen in PVC beter weerstand bieden aan aardschokken en ook goed bestand zijn tegen de invloed van het klimaat. Bouwers kunnen ook perfect zelf aan de slag gaan met de elementen, zegt Francisco Toro, een van de directeurs van de onderneming die in Canada het gebruik van PVC als bouwmateriaal ging bestuderen. Drie mensen hebben in één week een huis klaar.

Venezuela heeft 1,6 miljoen nieuwe huizen nodig om alle huisvestingsproblemen in het land op te lossen. De regering heeft zich voorgenomen elk jaar 100.000 nieuwe woningen te bouwen.

Hou er eentje voor mij voor 2021, grapte Chávez bij een bezoek aan het modelhuis uit PVC in El Tablazo. Dan is de Venezolaanse president van plan zich terug te trekken uit de actieve politiek. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.