Van straatverkoopster tot cafetaria-uitbaatster dankzij mobieltje

Vijf jaar geleden verkocht Janet Malika nog snacks in de straten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, nu is ze eigenares van een goeddraaiende cafetaria. Ze dankt haar zakelijke succes aan haar mobiele telefoon, een aankoop die haar leven veranderde.
“Vroeger verloor ik heel wat tijd met te zoeken naar de juiste ingrediënten op de markt. Tegen dat ik klaar was om mijn snacks te verkopen, was het te laat. Zo verloor ik heel wat klanten”, zegt de gelukkige gsm-bezitster. “Met mijn mobieltje bel ik mijn leveranciers, die een ontbrekend ingrediënt in geen tijd naleveren. De zaken gingen zo goed dat ik mijn eigen cafetaria kon openen. Ik maak tegenwoordig alleen maar winst”.
Bijna alle vrouwen die een klein handeltje hebben doen hun voordeel met de aanschaf van een mobieltje, zo blijkt uit een studie die het Canadese International Development Research Center in 2006 uitvoerde in Nairobi. Niet alleen de telefoon, maar ook de ingebouwde kalender en klok zijn nuttig. “Ze maken het mogelijk de tijd beter in te delen en vergaderingen beter te plannen”, zeggen vrouwen die voor het onderzoek werden geïnterviewd.

Sekstherapeute


Een van die vrouwen is Bernadette Mushilla. De sekstherapeute begon twee jaar geleden haar diensten op een website te verkopen en zag haar cliënteel stijgen van 500 tot 2000 personen. “Ik krijg zoveel telefoontjes van mensen met vragen over seks en relaties. Het internet maakt echt een verschil met vroeger, toen ik was aangewezen op mond-tot-mondreclame.”
Moderne communicatietechnologieën kunnen een groot verschil maken in het leven van Afrikaanse vrouwen, maar blijven voorlopig een privilege voor stedelingen. Twintig procent van de dertig miljoen Kenianen woont in afgelegen regio’s waar ze geen toegang hebben tot elektriciteit, laat staan telefoon of internet.
De Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD), een samenwerkingsverband tussen zeven Oost- en Centraal-Afrikaanse landen, probeert daar iets aan te doen. Ze organiseerde een workshop voor verenigingen van zakenvrouwen uit Ethiopië, Eritrea, Kenia en Djibouti en Sudan. Verder produceert ze radioprogramma’s over het gebruik van de nieuwe communicatiemiddelen, omdat de radio het enige medium is dat tot in de verste uithoeken van het land is doorgedrongen.
De mobiele telefoon is goed op weg om het succes van de radio te evenaren. In Kenia zijn maar 14285 van de 293364 vaste telefoonverbindingen op het platteland. Mobiele telefoonoperatoren als Safaricoim en Celtel hebben meer dan 6,5 miljoen abonnees.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.