Uruguayaanse scholen verbannen junkfood

Schoolkinderen in Uruguay leren dat koekjes, snoep, chips en frisdrank slecht zijn voor hun gezondheid. De autoriteiten overwegen een verbod op ongezond voedsel,  maar laten het voorlopig aan de scholen over om actie te ondernemen.

  • IPS/Victoria Rodriguez Leerlingen van Openbare School 124 in Rincón de Melilla, Montevideo, schuiven aan om een een versnapering te kopen tijdens de speeltijd. IPS/Victoria Rodriguez

Vorige maand werd door de Kamer van Afgevaardigden een wet aangenomen die adverteren voor ongezond voedsel in scholen verbiedt. Naar verwachting zal deze wet binnenkort ook worden goedgekeurd door de Senaat.
De wet verbiedt de verkoop van ongezonde producten niet, zegt Javier García, een arts en lid van de Nationale Partij, een oppositiepartij. “De educatieve weg, zonder verbod, heeft mijn voorkeur, omdat de discussie over de wet anders veel langer gaat duren.

Als mensen zich bewust worden van hun slechte eetgewoonten, leren ze vanzelf om gezonder te leven. Voor verkopers van dergelijke producten wordt de winstmarge dan steeds kleiner.”
“Zeventig procent van de doden in Uruguay is een gevolg van chronische niet-overdraagbare ziekten. Het gaat voornamelijk om hart- en vaatziekten, beroerten en kanker. Ongezonde leefgewoonten spelen daar een belangrijke rol in”, zegt hij.

Particuliere scholen

Openbare scholen hebben meestal geen kantine. Kinderen halen het ongezonde voedsel dan ook vaak buiten school, zegt Graciela Moizo, hoofd van het Schoolvoedselprogramma voor Vroeg en Primair Onderwijs.

Via het voedselprogramma krijgt 67 procent van de leerlingen van openbare scholen maaltijden van de overheid, variërend van een snack tot vier maaltijden per dag.
De meeste particuliere scholen hebben wel kantines. “Op deze scholen wordt het meeste junkfood geconsumeerd, omdat kinderen meer geld hebben”, zegt Óscar Gómez, ondersecretaris van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Chips

Sommige scholen hebben zelf al een verbod ingesteld. “We mogen geen chips en zo meer meer school nemen”, zegt Luciano, een leerling van de Openbare School 124 in Rincón de Melilla, een wijk met wijn- en boomgaarden in het noordwesten van Montevideo. “Dat is echt goed, want als je veel junkfood eet, kun je later ziek worden. Maar soms heb ik er wel erg zin in, en dan haal ik op zondag chips in de winkel”, zegt hij.

Op zijn school is geen kantine. Kinderen nemen al het eten van huis mee. De school heeft sinds vorig jaar junkfood verboden, zegt schoolhoofd Teresa Conti. “Eerst voelden we weerstand bij ouders, maar na een tijdje raakten ze eraan gewend. Ze moeten het wel accepteren, want het is een schoolregel”, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.