“Twee keer meer voedsel produceren dan vandaag is perfect mogelijk” (FAO)

De internationale graanproductie kan binnen vijf jaar fors stijgen, als er maar genoeg investeringen komen en de landbouwsector hervomd wordt waar dat nodig is. Dat zegt Jacques Diouf, de algemeen directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).
Op een regionale conferentie in Brasilia zei Diouf vrijdag (18 april) dat het “helemaal geen probleem is” de wereldwijde productie van levensmiddelen binnen een kwarteeuw te verdubbelen. Daarvoor moeten we dan wel doen “wat we de afgelopen twintig jaar niet hebben gedaan.”
Volgens Diouf moet de internationale gemeenschap onder meer werk maken van eerlijkere handelsbetrekkingen. Daarvoor moet er een einde komen aan de subsidies die rijke landen aan hun boeren uitkeren.
Boeren in arme landen moeten ook toegang krijgen tot moderne zaden, meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Een betere opslag- en transportinfrastructuur kan hun marktkansen verbeteren. Daarnaast hebben ze nood aan prijsgaranties, vindt Diouf. De FAO-baas vindt ook dat er meer steun moet komen voor de familiale landbouw. De voorbije decennia is de ontwikkelingshulp daarvoor gehalveerd. In Afrika moet ook veel meer geïnvesteerd worden in irrigatie. Nu wordt amper vier procent van de Afrikaanse akkers kunstmatig bevloeid.
 
Eigenlijk zouden de recente prijsstijgingen alle boeren ter wereld moeten aanzetten meer te produceren. Maar door de hoge prijzen voor kunstmest, die voor een deel de olieprijzen volgen, lukt dat niet.

Succesverhaal Malawi


Toch zijn er succesverhalen waaraan boeren zich kunnen optrekken. Malawi verdrievoudigde bijvoorbeeld zijn productie van maïs in amper drie jaar tijd.
De FAO organiseert van 3 tot 5 juni in Rome een topontmoeting over voedselveiligheid. De organisatie hoopt dat er strategieën uit de bus komen tegen de spectaculaire stijging van de voedselprijzen.
 
Diouf heeft de internationale gemeenschap opgeroepen een fonds van ruim een miljard euro op te richten dat zou toelaten zaden en meststoffen te bezorgen aan kleine boeren in arme landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.