Transparant lokaal beleid om armoede te bestrijden

De zevende editie van het forum van de World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP) streek afgelopen week neer in Rotterdam. Het WACAP roept op tot een transparanter, verantwoordelijker en democratischer beleid als een voorwaarde om armoede te overwinnen.
Mohand Cherifi, coördinator voor het WACAP, zei dat de Millenniumdoelstellingen en oplossingen voor de klimaatscrisis enkel kunnen verwezenlijkt worden op lokaal niveau. ‘Het is tijd om voorbij de retoriek van decentralisatie te gaan en om de lokale overheden te versterken met de kennis, middelen en autoriteit die ze nodig hebben om de armoede te verslaan.’
In haar slottoespraak onderlijnde Najat Rochdi, adjunct-directeur van UNDP Genève, het belang van het delen van informatie. Ze weerlegde ook het feit dat de samenwerking enkel van Noord naar Zuid gaat. ‘Het is inderdaad waar dat ontwikkelde landen een grote schare aan informatie en expertise hebben verkregen, maar het is ook waar dat bepaalde goede methodes uit het Zuiden komen. Die methodes hebben andere ontwikkelingslanden en zelfs het Noorden geholpen.’

Slotverklaring


Het WACAP roept in zijn slotverklaring alle bestuursniveaus op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Lokale en regionale autoriteiten moeten inzetten op degelijke training en toezicht op goed bestuur om de armoede te bestrijden.
Aan nationale en supranationale instellingen wordt dan weer gevraagd om de lokale besturen nauwer te betrekken bij de besluitvorming. Daarnaast kunnen ze ook helpen door te investeren in landelijke gebieden en sectoren collectief te benaderen in plaats van individueel.
De verklaring stelt ook doelstellingen aan de private sector. Volgens de WACAP kan die meehelpen door onder andere de afvalberg en schadelijke uitstoot te verminderen en door efficiënter gebruik te maken van energie.
WACAP is een mondiaal netwerk van steden met als doelstelling het bestrijden van armoede door te handelen op lokaal niveau. Het is een initiatief van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.