'Toerisme lijdt niet onder bomaanslagen'

De recente bomaanslagen op toeristische plaatsen in de Egyptische Sinaï zullen volgens touroperators weinig schade aanrichten in de toeristenindustrie, de branche die in Egypte de meeste buitenlandse valuta in het laatje brengt.

Het was een gerichte aanslag. Misschien neemt het toerisme tijdelijk af in de Sinaï, maar ik verwacht niet dat dat lang zal duren, zegt Ramy el-Shawan, directeur van Peace Tourism. Verschillende islamitische groeperingen, waaronder één die naar eigen zeggen banden heeft met al-Qaeda, hebben de aanslagen geclaimd. Israëlische veiligheidsfunctionarissen sluiten betrokkenheid van al-Qaeda niet uit, maar Egyptische functionarissen vinden het nog te vroeg om daarover te speculeren.

De meeste slachtoffers vielen bij het Hilton hotel in Taba, een plaats die erg populair is bij Israëlische toeristen. Taba net over de grens met Israël. Twee kleinere explosies vonden vijftig kilometer zuidelijker plaats, in de toeristenplaats Ras al-Shitan. In beide vakantieoorden verbleven duizenden Israëli’s, die er het Loofhuttenfeest vierden. Bij de explosies vielen tenminste dertig doden, de meeste slachtoffers waren Israëli’s. Er raakten 120 mensen gewond. Het was de eerste terroristische aanslag in Egypte in zeven jaar.

In november 1997 werden 58 buitenlandse toeristen die in een bus op weg waren naar Luxor, gedood door moslimextremisten. Na dat bloedbad stortte de Egyptische toeristenindustrie in. Deze aanslag is duidelijk anders dan die bij Luxor, zegt Saleh al-Naiyal, vice-voorzitter van de Egyptische Associatie voor Reisagenten (ETAA). De aanslag van 1997 was een aanslag op alle toeristen. Dit was een politieke aanval op de Israëli’s, die bovendien was aangekondigd.

De Israëlische regering had haar burgers op 9 september gewaarschuwd niet naar Egypte te gaan, omdat er duidelijke en betrouwbare aanwijzingen’ waren dat er een aanslag gepland was in de Sinaï. Veel Israëli’s sloegen de waarschuwing echter in de wind. Tijdens de bomaanslagen waren 15.000 Israëli’s op vakantie in beide plaatsen. Na de aanslagen vertrokken ze massaal. Voor de aanslagen zaten we volgeboekt, zegt Samer Ali, eigenaar van backpackershotel Nakhil Inn. Het hotel is populair onder Israëlische backpackers, maar Ali heeft nu maar twee kamers bezet. Dat komt omdat er een paar Belgische toeristen zijn.

Ali zegt dat zijn hotel, net als de meeste in de Sinaï, voor 90 procent afhankelijk is van Israëlische toeristen. Zij zullen de komende jaren misschien minder massaal komen, maar de Egyptische toeristenindustrie in zijn geheel zal er niet onder lijden. In 2002 en 2003 verdiende de sector 3,8 miljard dollar. Israëlische toeristen maken minder dan 1 procent van de 5,2 miljoen toeristen uit die het land jaarlijks bezoeken. Egypte moet het vooral hebben van toeristen uit Europa en die hebben hun boekingen niet geannuleerd, zegt Hamza Selim, manager van Hyatt Regency Taba Heights. Zijn hotel ligt vlakbij de plaats van de aanslag in Taba.

Door de ontwikkelingen na 11 september lijkt het toerisme juist minder snel geraakt te worden, zegt Saleh el-Naiyal van ETAA. De toeristenindustrie in Spanje heeft de aanslagen die in maart in Madrid werden gepleegd, ook overleefd. Dat kunnen wij ook. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.