Thaise studenten willen universiteiten condoomvrij houden

“Vrijblijvende seks is alleen een probleem bij een kleine groep studenten. Een makkelijke toegang tot condooms zal leiden tot meer losbandigheid.’’ Dat is niet de mening van de conservatieve elite in Thailand, maar van de belangrijkste studentenorganisatie in het land. De Thaise studenten verzetten zich tegen de verdeling van condooms via automaten in universiteitsgebouwen.





Thailand staat bekend als een lichtend voorbeeld in de strijd tegen aids en HIV en werd daar maandag tijdens de Wereldaidsdag nog door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) voor geprezen. De Thaise overheid promoot al tien jaar het condoomgebruik bij de jeugd. Het aantal nieuwe HIV-besmettingen per jaar daalde op die manier van 143.000 in 1991 naar 20.000 vorig jaar.

De directeur van het Thaise bureau voor Aids, TBC en Seksueel Overdraagbare Infecties, Sombat Thanprasertsuk, schat dat het preventiebeleid al twee miljoen Thais het leven gered heeft. Toch zijn op een bevolking van 63 miljoen mensen nog 700.000 volwassenen en kinderen met HIV of aids besmet. Uit onderzoek blijkt nu dat minder dan dertig procent van de jonge Thaise mannen een condoom gebruikt bij hun eerste seksuele contacten.

Het voornemen van het Thaise gezondheidsdiensten om hogescholen en universiteiten uit te rusten met condoomautomaten, heeft het land in twee kampen verdeeld. De meeste gezondheidswerkers en enkele politici zijn voor. Maar de studenten zijn verrassend genoeg tegen. Ze hebben de steun van brede lagen van de bevolking, en ook bijvoorbeeld van de Bangkok Post, een invloedrijk Engelstalig dagblad.

“Waar houdt het op?” vroeg hoofdredacteur Veera Prateepchaikul zich in een commentaar af. “Als jonge tieners vrijblijvende seksuele betrekkingen hebben, gaan we dan ook condoomautomaten in de middelbare scholen plaatsen?” De studenten noemen de timing van het initiatief fout en zeggen dat condoomautomaten niet de beste remedie zijn om aids te bestrijden.

Maar het Thaise Aidsbureau waarschuwt dat scholieren van het laatste jaar middelbaar onderwijs steeds seksueel actiever worden. “Vorig jaar steeg de graad van activiteit van tien naar dertien procent. De echte cijfers kunnen hoger liggen”, zegt directeur Sombat. Hij denkt dat vele jongeren te verlegen zijn om condooms te kopen. Een onderzoek van het ministerie van Gezondheid lijkt die these te bevestigen. Van de Thaise jongeren tussen 15 en 24 zijn er 78.000 besmet met het HIV-virus.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.