Thailand heeft nieuwe wet op mensenhandel

Thailand introduceert een strengere wet die de mensenhandel aanpakt. Daarmee reageert de regering op de kritiek dat het land nogal laks zou omspringen met mensenrechten.

Aanleiding van de wetswijziging is een incident van 10 april. Toen stierven 54 Birmese migranten door verstikking in een truck die onderweg was naar Thailand, op zoek naar werk.
Door de wetswijziging worden slachtoffers van mensenhandel beter beschermd en worden mannen voortaan ook als slachtoffer meegerekend. Vroeger konden alleen vrouwen en kinderen in de categorie slachtoffers vallen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn.
De Thaise overheid zegt dat het geen cijfers heeft van mensenhandel. Maar de VN schatten dat er elk jaar zevenhonderdduizend tot een miljoen mensen slachtoffer van worden, waarvan negentig procent vrouwen en kinderen.

Verschillende soorten mensenhandel


Volgens de VN is iemand slachtoffer van mensenhandel als de persoon wordt weggehaald uit zijn omgeving met het oog op uitbuiting. Gedwongen prostitutie en verplicht bedelen, dwangarbeid en gedwongen ontvoeringen voor illegale doeleinden zijn de meest voorkomende vormen van mensenhandel in Thailand.
De Thaise regering noemt drie verschillende situaties waarin mensenhandel voorkomt: de eerste waarbij Thaise vrouwen en kinderen naar het buitenland worden gestuurd zoals Japan en Australië, de tweede waarbij de slachtoffers via Thailand worden doorgesluisd naar Maleisië en Hongkong en een laatste waarbij inwoners van buurlanden zoals Laos, Birma, Cambodja, Vietnam en China naar Thailand trekken.

Nationale agenda


Thailand heeft een wet tegen mensenhandel maar deze werkt niet efficiënt. Politieagenten weigeren vaak om slachtoffers van mensenhandel te erkennen. In 2004 hield Thailand een nationale conferentie over mensenhandel. Toenmalig premier Thaksin Shinawatra zei toen dat de strijd tegen mensenhandel een prioritair gegeven was op de nationale agenda.
Hij zei dat er ondermeer gewerkt moest worden aan wetswijzigingen, een bewustmakingscampagne en het inzetten van gespecialiseerd personeel. Vier jaar later wordt de publiekscampagne realiteit. In 2007 werden er ook al richtlijnen besproken voor het opzetten van een databank en een hulpprogramma voor de re-integratie van Thaise vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel.

Seksindustrie


De slachtoffers worden vaak ingezet in de seksindustrie. Door maatregelen van de Thaise overheid nam de gedwongen prostitutie in het binnenland af. Dit bracht wel een pervers effect met zich mee: het aantal Thaise vrouwen en kinderen dat in de buitenlandse prostitutie werd ingezet, steeg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.