Terrorismealarm krijgt protestacties tegen Bush niet klein

Ondanks het recente terrorismealarm in New York werken activisten koppig verder aan de voorbereidingen voor grootschalige protestacties tijdens de Republikeinse Nationale Conventie. Op 2 september moet die George W. Bush officieel nomineren als presidentskandidaat.




Als het aan de activisten ligt, zal de aanloop naar de Conventie van de Republikeinen in het traditioneel Democratische New York – waar de verhouding Democraten/Republikeinen 1 op 5 is - verre van onopgemerkt voorbij gaan. Op 29 augustus wordt een bijeenkomst georganiseerd door United for Peace and Justice, een coalitie van meer dan 800 organisaties die eerder al de drijvende kracht was achter de grootschalige anti-oorlogsbetogingen van februari 2003. Een dag later moet een betoging van 25.000 mensen door downtown Manhattan trekken. En 31 augustus moet er een geweldloze straatblokkade komen, ergens in New York. En dat zijn alleen de grootste acties die momenteel koortsachtig voorbereid worden. Vooraf volgen nog benefietconcerten om het nodige geld voor de protestacties bijeen te halen. Het aantal voorbereidende vergaderingen deze week is ontelbaar.

Door al die subversie loopt de spanning in het al zenuwachtige New York nog op. Op 1 augustus werd een officieel terreuralarm afgevaardigd over New York, Newark in de naburige staat New Jersey en in Washington DC. Critici waren sceptisch omdat het alarm er net kwam op de dag nadat de Democratische Partij senator John Kerry officieel had genomineerd om het in de presidentsverkiezingen van november op te nemen tegen Bush. De argwaan nam nog toe toen de daaropvolgende dagen werd toegegeven dat een groot deel van de informatie waarop het alarm gebaseerd was jaren oud was. Vorige week kondigden de autoriteiten aan dat ze twee mannen hadden gearresteerd op verdenking van samenzwering en dat al Qaeda plannen had om helikopters te kapen en als wapen te gebruiken in de binnenstad New York.

Maar we gaan onze plannen niet veranderen, zegt Lisa Bhugalia, de coördinator van de coalitiegroep Still We Rise. Ze benadrukt dat lang niet alle actievoerders beantwoorden aan het clichébeeld van anarchisten en marginalen dat de mainstream media voortdurend ophangen.

Vele observatoren voorspellen dat de New Yorkse politie, die de afgelopen anderhalf jaar strategisch overlegt met de inlichtingendiensten, alle protest in de kiem zal willen smoren. Ze verwijzen naar de acties waarbij tot tachtig politiewagens een enkele straat blokkeren en herinneren aan het toegestane protest bij de eerste verjaardag van de inval in Irak, toen 37.000 politiemensen de betogers flankeerden met stalen barricades.

De activisten kampen al met tegenslag. Zo kregen ze geen toestemming om op 29 augustus een bijeenkomst in Central Park te houden - officieel vanuit bezorgdheid over het gras. De weigering om de bijeenkomst op die symbolische plaats te houden stuitte op kritiek van zowel activisten als gewone burgers en zelfs de New York Times verketterde de beslissing. De organisatie besliste dan maar te verhuizen naar West Side Highway op de rand van Manhattan, maar kwam daarop terug omdat de autoriteiten zich niet zouden houden aan de belofte om water en andere voorzieningen beschikbaar te stellen. Ze hebben nu een aanvraag ingediend voor een andere plaats in Central Park

Tegenslag ook voor honderden journalisten van onafhankelijke en alternatieve media die naar New York komen om de Conventie te verslaan. De Grassroots Media Coalition had voor hen een nieuwscentrum voorzien niet ver van Madison Square Garden, waar de Conventie zal plaatsvinden. Maar letterlijk enkele minuten voor het huurcontract werd getekend met de eigenaars van het gebouw, trokken die zich terug. De directeur zei dat de politie hen had gezegd tijdens de maand augustus en tijdens de conventie niks abnormaals te doen, zei Ana Nogueira van de New Yorkse afdeling van Indymedia, een van de drie organisaties van de Grassroots Media Coalition. De coalitie heeft intussen wel een andere locatie gevonden en hoopt daar op tijd voor de conventie een internetaansluiting te krijgen. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.