Tanzaniaanse president neemt Millenniumdoelen ernstig

Jakaya Kikwete was nog maar een jaar president van Tanzania, of zijn naam circuleerde al als kandidaat voor het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie. Kikwete oogst internationaal veel respect voor de energieke manier waarop hij in Tanzania de Millenniumdoelen voor Ontwikkeling probeert te realiseren. Zijn aanpak valt zowel bij donoren als bij investeerders in goede aarde.
“Kikwete is echt geïnteresseerd in de details om de Millenniumdoelen te halen”, zegt Bernard Oloyo, specialist gezondheidszaken aan het Millennium Development Goals (MDG) Centre van de Verenigde Naties in Kenia. “Toen ze hem onlangs vroegen voor een toespraak op een seminarie over armoedebestrijding, maakte hij er een punt van aan het hele seminarie deel te nemen. De meeste politici wandelen op dit soort conferenties binnen en buiten”.
Uit cijfers van het IMF en de Wereldbank blijkt dat Tanzania goede vooruitgang boekt in de bestrijding van armoede en ondervoeding (MDG1), gendergelijkheid in het basisonderwijs (MDG3) en kindersterfte (MDG4). Wat de gezondheid van moeders betreft (MDG5) is er nog werk aan de winkel.
Tanzania oogst internationaal lof voor zijn programma om alle kinderen gratis naar de basisschool te sturen. Het aantal leerlingen in het lager onderwijs is tussen 2000 en 2007 verdubbeld van vier tot acht miljoen. Intussen is een project gestart dat dorpsgemeenschappen in het hele land aanmoedigt om zelf een middelbare school te bouwen.
Kikwete combineert armoedebestrijding met een politiek om zoveel mogelijk investeerders te lokken. De invoerheffingen zijn laag, net als de belasting op de aanschaf van kapitaalgoederen als machines en fabrieksgebouwen. Verder biedt de overheid de grootst mogelijke flexibiliteit in grensoverschrijdende kapitaalstromen en biedt ze investeerders een garantie tegen nationalisering en onteigening.
De Tanzaniaanse economie verkeert dan ook in goede gezondheid. Het bruto binnenlands product steeg met 6,8 in 2005, tegenover 6,7 in 2004. De industriesector groeide met 9 procent in 2005 en met 8,6 in 2004. De landbouwproductie daalde licht, van 5,8 procent in 2004 tot 5,2 in 2005. Vooral in afgelegen landelijke gebieden blijft armoede een groot probleem.

Landbouw


“Meer dan 80 procent van de bevolking komt aan de kost in de landbouw”, zegt Josephat Mshinghati, programmacoördinator van Oxfam, “Boeren hebben het moeilijk om aan meststoffen, verbeterd zaaigoed en insecticide te komen omdat die zo duur zijn”. Kikwete is dan ook begonnen met een negenjarenplan om de landbouw productiever te maken. De regering gaat onder meer de aankoop van zaaigoed, mest en landbouwmachines rechtstreeks subsidiëren.
Internationale donoren lijken het beleid in Tanzania te appreciëren. De Britse regering maakte onlangs 157 miljoen euro vrij om het land bij te staan in de strijd tegen de armoede. Verder ondertekenden een twaalftal multilaterale en bilaterale donoren, waaronder België, een memorandum om hun hulpinspanningen te coördineren binnen een “gemeenschappelijke hulpstrategie”.
De regeerperiode van Kikwete werd tot nu toe ontsierd door twee incidenten. Na een schandaal met een foutgelopen deal met de firma American Richmond over de installatie van elektriciteitscentrales, beperkte de president zich tot een herschikking van de ministerposten. Verder weigerde hij een geval van corrupte te veroordelen waarbij de Britse Defensiegroep BAE Systems negen miljoen euro smeergeld betaalde voor de installatie van een radarsysteem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.