Strategieën tegen aids muteren even snel als het virus zelf

De landen van Zuidelijk Afrika steken elkaar de loef af met nieuwe strategieën om de aidsepidemie binnen de perken te houden. Aids is er al lang niet enkel een gezondheidskwestie, maar een grond voor de mobilisatie van de hele samenleving.

“HIV verandert voortdurend en frustreert onze pogingen om een virus te ontwikkelen. Onze inspanningen voor preventie en behandeling moeten minstens even flexibel en innovatief zijn”, zegt Sylvia Kunene, raadgever bij het testcentrum in Nelspruit in Zuid-Afrika. Het testcentrum krijgt steeds meer opdrachten van bedrijven die hun werknemers een gratis aidstest aanbieden.

“Aids is een economische kwestie geworden”, zegt Kunene, “fabrieken maken zich zorgen over de arbeiders op de werkvloer en banken over het welzijn van hun bedienden”.

Twee derde van ’s wereld hiv-patiënten leeft in zwart Afrika, samen 25 miljoen mensen. De Verenigde Naties halen in een recent rapport Uganda aan als voorbeeld voor succesvolle aidsbestrijding. In Swaziland, waar 40 procent van de volwassenen besmet is met het virus, staan intussen vrijwel alle projecten in het teken van de immuniteitsziekte.

“Ons doel is alle Swazi’s toegang te geven tot een aidstest en advies op een redelijke afstand van hun woonplaats” zo legt dokter John Kunene van het ministerie van volksgezondheid uit. Tegen december moet er een netwerk van bevoorradingcentra komen voor mensen die een seropositief familielid of iemand in de buurt verzorgen.

“Een tweede doel is de preventie van overdracht van het virus tussen moeder en kind”, zegt Kunene. Daarbij speelt ook de vader een rol. “Wanneer de moeder besmet is met hiv moet ze medicamenten krijgen, maar ook haar man heeft een taak te vervullen”.

Met steun van Italië heeft Swaziland een nationale bloedbank annex testcentrum geopend in het centraal gelegen handelsknooppunt Manzini. Het tekort aan donorbloed is een chronisch probleem dat wordt aangepakt met een grootscheepse campagne om mensen aan te sporen bloed te gaan geven.

De verstrekking van antiretrovirale geneesmiddelen kwam net als elders in zuidelijk Afrika traag op gang. Bij de introductie van de aidsremmers in 2003 konden slechts enkele duizenden mensen worden geholpen. Dit jaar moet hun aantal met oplopen tot 10.000 en volgend jaar tot 14.000, aldus Kumene.

In Lesotho gaf minister van volksgezondheid Pakalitha Mosisili het goede voorbeeld door samen met andere politici in het publiek een aidstest te laten uitvoeren. Botswana heeft het geluk van de Bill en Melinda Gates Foundation geld te hebben gekregen voor een grootscheeps campagne met aidsremmende geneesmiddelen. Met het programma, dat “nieuwe dageraad” heeft, worden momenteel 15.000 mensen geholpen.

James Hall

Xml=7

Ref: af he dv

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.