Sri Lankaanse regering blijft ten volle toegewijd aan wapenstilstand

De Sri Lankaanse regering beschuldigt de Tamil Tijgers van de moord op Buitenlandminister Kadirgamar, maar zegt dat ze het staakt-het-vuren uit 2002 blijft respecteren.

Ik zal mijn inspanningen en de toewijding van mijn regering verdubbelen om via dialoog de macht te verdelen, zei de Sri Lankaanse president Chandrika Kumaratunga tijdens een nationale televisietoespraak zondagavond. Daarmee bevestigt ze de eerdere verklaring van regeringswoordvoerder Nimal Siripala de Silva dat de regering ten volle toegewijd zal blijven aan het staakt-het-vuren op Sri Lanka.

We kunnen niet toelaten dat terreur en haat ons overweldigen. Zolang het etnische probleem onopgelost blijft, zullen geweld en terreur altijd onder ons zijn, zei de president nog.

Na de dodelijke aanslag vrijdag op de minister van Buitenlandse Zaken groeide de internationale en nationale bezorgdheid over het vredesproces in Sri Lanka. Dankzij bemiddeling van Noorwegen kwam er in februari 2002 een staakt-het-vuren in het conflict tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid dat al meer dan twintig jaar duurt en meer dan 65.000 levens eiste.

Noorwegen, dat daags voordien nog onverrichterzake terugkeerde van een mislukte poging de sinds april 2003 verlamde vredesonderhandelingen weer op te starten, noemde de moord een ernstige test. De heropening van de vredesonderhandelingen is ernstig ondermijnd, zei het Sri Lankaanse hoofd van het Vredessecretariaat Jayantha Dhanapala.

Lakshman Kadirgamar werd thuis neergeschoten toen hij van zijn privé-zwembad naar zijn huis liep. De scherpschutter verschalkte de uitgebreide bewakingstroepen rond het huis van de minister, een Tamil en hevig criticus van de separatistische, militante Tamil Tijgers (LTTE). Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht voor een spoedoperatie, maar dat kon niet meer baten.

Vlak na de moord pasten regeringsvertegenwoordigers ervoor op geen enkele groep van de moord beschuldigen, maar zaterdagnamiddag werden de Tamil Tijgers toch genoemd. De LTTE hebben elke betrokkenheid bij de moord ontkend, maar de regering vindt dat moeilijk te geloven, zei de Silva. De president bevestigde zondagavond dat ze de Tijgers verantwoordelijk stelde en dat het onderzoek tot dusverre aangaf dat ze inderdaad bij de aanslag betrokken waren. Net voor haar toespraak werd bekend dat 12 etnische Tamils waren opgepakt.

De Tijgers ontkennen en komen met tegenbeschuldigingen. Op hun eigen website verklaarde het hoofd van de politieke vleugel van de LTTE dat we weten dat er fracties bestaan binnen het Sri Lankaanse leger die een verborgen agenda hebben om de wapenstilstand te saboteren.

De Noorse observatiemissie in Sri Lanka noemden de moord een schending van de wapenstilstand, maar uitten geen beschuldigingen naar de Tijgers.

Het wordt er niet gemakkelijker op voor president Kumaratunga. Haar coalitieregering verloor in juni de parlementaire meerderheid. Het Marxistisch Bevrijdingsfront (PLF) stapte toen op uit protest tegen de samenwerking met de Tamil Tijgers om hulp te bieden aan de slachtoffers van de tsunami. Onze vastberadenheid om dit land niet over te dragen aan een van de ergste misdadigers ter wereld groeit, zegt het PLF nu in een condoleanceboodschap na de moord. Wij geloven dat het beter te sterven terwijl we vechten voor een dan te leven als een lafaard, klonk het in een verklaring. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.