Sri Lanka wil niet van VN-commissie weten

Sri Lanka ligt in de clinch met de Verenigde Naties. Die willen een commissie naar het land sturen om de mensenrechtensituatie te onderzoeken. De commissie is volgens de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa “ongevraagd en ongerechtvaardigd”.
Het conflict is het zoveelste in een lang verhaal dat twee jaar geleden begon toen de VN en vooral de VN-Mensenrechtenraad vragen stelden over de laatste fase van de bloedige burgeroorlog tussen de regering en de Tamiltijgers.
Sri Lanka reageerde erg heftig op de internationale kritiek en kreeg binnen de VN bijval van bevriende naties als India en China. Amper twee weken geleden nog ontstond een diplomatiek conflict met Groot-Brittannië toen de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband aanwezig was op een bijeenkomst van een Tamil-organisatie in Londen.
“Er is vooral in het Westen een blijvende overtuiging dat hier mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden”, zegt Terrence Purasinghe van de Sri Jayawardenepura Universiteit. “Om de aanklachten te doen verstommen, moet het land het Westen overtuigen dat het die klachten ook heeft aangepakt. anders de beschuldigingen blijven komen.”
Volgens Anurudha Pradeep van dezelfde universiteit hoeft Sri Lanka zich niet te veel zorgen te maken. “Het panel van deskundigen kan enkel adviseren. Een beslissing moet nog altijd goedgekeurd worden door de Veiligheidsraad, en daar zullen landen als India en China zich achter Sri Lanka scharen.”

Lobby


Sri Lanka heeft de buitenlandse kritiek altijd gezien als ingegeven door een anti-Sri Lankaanse lobby van ngo’s en medestanders van de Tamiltijgers. Rajapaksa uitte dezelfde opinie in een telefoongesprek met de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “De secretaris-generaal kreeg te horen dat de beschuldigingen ingeveven zijn door medestanders van de rebellen en door niet-gouvernementele organisaties die, mogelijk misleid, duidelijk een agenda hebben die tegen Sri Lanka gericht is”, liet het kantoor van de president weten.
Toch gaan de VN door met de commissie. Ban Ki-moon zegt bezorgd te zijn over het gebrek aan vooruitgang op het vlak van belangrijke thema’s als verzoening en verantwoording en oplossingen voor de vluchtelingen van de burgeroorlog. Meer dan honderdduizend mensen wonen nog steeds in vluchtelingenkampen.
Ban liet er geen twijfel over bestaan dat de VN mogelijk nog meer acties ondernemen, en Rajapaksa van zijn kant waarschuwde voor een harder standpunt als de VN doorgaan met de commissie van deskundigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.