Spookmiljarden duiken op in Indiase verkiezingen

De Indiase verkiezingen, die nog tot 13 mei lopen, draaien onder meer rond miljarden aan zwart geld. Twee belangrijke oppositiepartijen beloven dat ze meer dan 1000 miljard dollar die Indiase burgers in belastingparadijzen hebben verstopt, naar India zullen terugbrengen.
De ultranationalistische Bharatiya Janata Partij, die tussen 1999 en 2004 aan de macht was in India, zegt dat de fortuinen die welgestelde Indiërs de voorbije 60 jaar naar het buitenland versluisden, kunnen dienen voor ontwikkelingsinitiatieven. BJP-voorman Lal Krishna Advani pepert de regerende Congrespartij in dat ze een grote kans laat liggen door niet met meer ijver achter het geld in de belastingparadijzen aan te gaan.
Ook Sudhakar Reddy, vice-secretaris-generaal van de Indiase Communistische Partij, breekt een lans voor de repatriëring van het geld. Hij wijst erop dat de 1450 miljard dollar die door sommigen genoemd wordt, ongeveer het dubbele is van het bruto binnenlands product van India. Reddy verwijt de huidige regering ook dat ze de rode loper uitrolt voor omstreden banken als het Zwitserse UBS, terwijl de VS en Duitsland de instelling onder druk zetten om gegevens vrij te geven van landgenoten die rekeningen bij de UBS gebruiken om aan de belastingen te ontsnappen.

Wankelend bankgeheim


Helemaal illusoir is het voornemen om geld uit belastingparadijzen terug te halen niet meer. Bankschandalen in Liechtenstein en Zwitserland brachten vorig jaar het bankgeheim in financiële centra aan het wankelen, en de economische crisis doet grote landen nog harder nadenken hoe ze een einde kunnen maken aan de massale belastingontwijking.
Maar is het de BJP menens? Arun Kumar, professor economie aan de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi en een expert inzake belastingontwijking, is sceptisch. Volgens hem hebben te veel machtige politici in India zelf geheime rekeningen in het buitenland, en zullen er samen voor blijven zorgen dat daar niet aan wordt geraakt.
Kumar verwacht niet dat de BJP de dingen in beweging zet, maar denkt dat de rijke landen dat misschien wel zullen doen. “De Westerse landen, die zwaar lijden onder de recessie, willen niet langer de andere kant uitkijken en toestaan dat de belastingparadijzen bloeien ten koste van hun eigen welvaart.”

Voorkeur voor Zwitserland


Gefortuneerde Indiërs hebben een voorkeur voor Zwitserland. Elk jaar trekken zo’n 80.000 Indiërs naar het Alpenland. Ook Liechtenstein, de Bahama’s en de Kaaimaneilanden zijn in. “Zwart geld dat ontstaat door te weinig of te veel te factureren voor goederen die geëxporteerd of geïmporteerd worden, wordt meestal via het hawalasysteem versluisd”, zegt een medewerker van een hawala, een informeel kanaal voor internationale betalingen dat op basis van vertrouwen functioneert.
Tien jaar geleden kwam BJP-voorman Advani samen met verscheidene andere toppolitici in opspraak omdat hij via het hawalasysteem heimelijk vanuit het buitenland geld voor zijn politieke activiteiten had gekregen. De zaak werd uiteindelijk in de doofpot gestopt.
Volgens de expert Kumar is er nu weer een doofpotoperatie bezig rond de Indiërs die samen met veel Duitsers en rijke mensen van andere nationaliteiten zwart geld hadden in een bank in Liechtenstein. De Duitse autoriteiten kregen daarover informatie doorgespeeld en begonnen een groot gerechtelijk onderzoek.
“Het feit dat de Indiase regering niet inging op een aanbod van de Duitse regering om gegevens over de Indiase rekeninghouders te delen, wijst erop hoe weinig animo de overheid hier toont om dergelijke wanpraktijken te stoppen”, zegt Kumar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.