Dossier: 

Spanning rond Islamitische staat in Noord-Mali

De Toearegrebellen en Islamisten die het noorden van Mali controleren, zoeken naar gemeenschappelijke grond om samen het gebied te regeren. Inwoners vrezen dat de individuele en collectieve vrijheden gevaar lopen als er een Islamitische staat komt. 

De Islamistische groep Ansar Dine en de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad (MNLA) grepen de macht in het noorden van het land. Maar volgens Abdoul Maïga, directeur van het Ahmed Baba Centrum voor Islamitische Studies in Timboektoe, zijn de twee groepen erg verschillend.

“Het MNLA wil toenadering tot Europa, waar het contacten heeft. Ansar Dine daarentegen is meer gericht op de Arabische wereld, waar het steun vond”, zegt hij. “Ik weet niet of die steun afkomstig is van regeringen of van specifieke groepen, maar het is zeker dat de fondsen voor Ansar Dine uit het Midden-Oosten komen, met name Qatar.”

Sharia

Op 26 mei werd een akkoord aangekondigd waarin de twee groepen overeenkwamen hun strijdkrachten te integreren en een Islamitische staat op te richten, maar na vijf dagen trokken de Toearegrebellen hun steun voor het akkoord al in. Ze verkozen een eigen, seculiere staat.

“Dat verraste mij helemaal niet”, zegt Maïga. “De mensen in het noorden van Mali zullen – als ze de keuze krijgen – nooit willen leven in een Islamitische staat.”

Sommige inwoners van het gebied zien in de mislukking van het akkoord het bewijs dat de sharia niet toegepast kan worden in de regio, met name in steden als Timboektoe. “De noorderling is van nature een vrije geest”, zegt Sado Diallo, de burgemeester van Gao. “Vrijheid is erg belangrijk voor hem, en daarom wil 90 procent van de bevolking deze mensen niet aan de macht.”

Ansar Dine implementeert de Islamitische wetgeving al in de stad, zegt de burgemeester, en hakt onder meer handen van dieven af. “Elke dag krijg ik sms’jes over de misdrijven van de milities”, zegt hij.

Militair ingrijpen

In de Malinese hoofdstad Bamako zegt de overgangsregering dat het er niet toe doet of de rebellen nu fuseren of niet. Woordvoerder Hamadoun Touré zei op de staatsradio dat de overheid zo snel mogelijk het lijden van de bevolking in het noorden wil verlichten.

Buiten Mali maken de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) en de Afrikaanse Unie zich ernstig zorgen over een potentiele goedbewapende Islamitische staat in het noorden van Mali. Ook de buurlanden Algerije, Niger en Mauritanië zijn bezorgd. Er wordt luidop nagedacht over een interventie, maar de bevolking in het noorden van Mali verliest haar geduld.

“We willen enkel van de internationale gemeenschap dat ze het nationale leger steunt met luchtbombardementen tegen de Islamisten die hoogtechnologische wapens uit Libië meenamen na de val van Kadhaffi”, zegt Seydou Cissé, inwoner van Gao en lid van de Peulmilitie. “Wij doen de rest wel om ons land te bevrijden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.