“Socialisten moeten eigen kandidaat-commissievoorzitter naar voren schuiven” (Mario Soares)

De Europese socialisten (PES) moeten straks een eigen kandidaat naar voren schuiven om de Europese Commissie te leiden. Dat zegt de socialist Mário Soares, voormalig president van Portugal, in een interview met IPS aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Hij vindt het niet verstandig dat drie socialistische regeringsleiders José Manuel Barroso steunen.
Volgens Mário Soares, die in 1986 zijn land de EU binnenloodste, zijn dit cruciale Europese verkiezingen en moeten de Europese socialisten een eigen kandidaat voor het Commissievoorzitterschap naar voren schuiven, een kandidaat die een anticrisisplan kan lanceren.
Volgens de voormalig eerste minister (1976-1978, 1983-1985) en president (1986-1996) is alleen links in staat deze crisis aan te pakken. Hij begrijpt niet dat drie socialistische regeringsleiders, José Luis Rodríguez Zapatero in Spanje, Gordon Brown in Groot-Brittannië en José Sócrates in Portugal, bereid zijn centrumrechtse Portugees José Manuel Barroso opnieuw te verkiezen als voorzitter van de Europese Commissie.
 
“Als socialist, als voormalig lid van het Europees Parlement en als erevoorzitter van Socialistische Internationale zou ik hiertegen moeten protesteren en met de vuist op tafel moeten slaan. Dit gaat over de toekomst van Europa, over een nieuwe en effectieve samenwerking met de Verenigde Staten van Barack Obama, en over het verslaan van een crisis die honderden miljoenen mensen treft.
“We zouden de moed moeten hebben om coherent te zijn en als internationalistische socialisten op te treden. We mogen de hoop op een democratisch socialisme niet opgeven door geen PES-kandidaat naar voren te schuiven. Die kandidaten bestaan.”

Barack Obama


Soares ziet “enkele positieve signalen” uit de VS komen. “Barack Obama zegt daar dat we deze crisis alleen kunnen overwinnen met maatregelen die gewone burgers kunnen begrijpen, maatregelen die aan hun behoeften en aspiraties beantwoorden, die maatschappij en milieu veranderen, en die diegenen die zich aan hebzucht schuldig hebben gemaakt, straffen.”
“De EU daarentegen wordt bestuurd door actoren uit het verleden - sommigen staan dicht bij de voormalige Amerikaanse president George W. Bush - en die zijn er niet in geslaagd het eens te worden over een gecoördineerd plan als antwoord op de crisis. Dat was het uiteindelijke resultaat van de top van de G20 op 2 april. De meeste Europese leiders lijken zo weinig mogelijk verandering te willen en alles te laten zoals het nu is.”
De Verenigde Naties organiseren eind deze maand een conferentie over de wereldwijde financiële en economische crisis. “Europa zou daar één front moeten vormen”, zegt Soares. “Ik heb altijd in de VN geloofd voor oplossingen van zware mondiale problemen, maar zonder Europa zal de wereld maar moeilijk uit deze crisis geraken. Zonder een gecoördineerde anticrisisstrategie zal geen enkel Europees land op eigen kracht uit de problemen geraken, zelfs het grootste niet, Duitsland, en de EU zal in een periode van verval terechtkomen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.