Rusland houdt ambassadeur weg uit Oekraïne

Rusland is niet blij met de “anti-Russische” politiek van Oekraïne en houdt zijn ambassadeur weg tot na de verkiezingen. Het hoopt dat dan een meer Russisch gezinde regering verkozen wordt.
In een brief zegt de Russische president Dmitry Medvedev dat hij hoopt op een nieuwe, meer Russisch gezinde regering na de verkiezingen in januari, omdat de huidige president Joesjtsjenko “de principes van vriendschap en partnerschap met Rusland negeert”.

“Ik wil u informeren dat onder de huidige anti-Russische koers van het Oekraïense leiderschap ik de beslissing genomen heb om een nieuwe ambassadeur voor Kiev uit te stellen”, zegt Medvedev in de brief. “Rusland hoopt dat een nieuw politiek leiderschap in Oekraïne bereid zal zijn om betrekkingen tussen onze landen te creëren die beantwoorden aan de hoop van onze volkeren”.

De kans dat Joesjtsjenko op 17 januari wordt weggestemd is reëel. Zijn populariteit is gedaald tot een dieptepunt sinds de oranjerevolutie in 2004 en Viktor Yanukovich, de oppositieleider en favoriete kandidaat van Moskou, lijkt goed gepositioneerd voor het presidentschap. Yulia Tymoshenko, de huidige eerste minister van Oekraïne en voormalig medestander van Joesjtsjenko , ligt tweede in de polls.

Zware spanning



Rusland moet een nieuwe ambassadeur sturen na het vertrek van voormalig Russisch eerste minister Viktor Chernomyrdin als ambassadeur in Kiev. Maar in een videoboodschap op zijn website zegt Medvedev dat de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne naar een “nooit gezien dieptepunt” gezakt zijn.

Beide landen vochten eerder dit jaar een gasoorlog uit, waardoor delen van Europa in januari zonder gas kwamen te zitten. Rusland is ook geïrriteerd door de Oekraïense ambitie om zich bij de Navo te voegen. Medvedev beschuldigt Joesjtsjenko’s regering er bovendienvan wapens naar Georgië te proberen smokkelen, en dat ze daardoor de “verantwoordelijkheid deelt” voor de “misdaden” die Georgië begaan zou hebben in de oorlog vorig jaar.

Oppositieleider Janoekovich windt er alvast geen doekjes om dat hij het anders wil aanpakken. “Jammer genoeg is er met de huidige regering praktisch geen hoop op een normalisering van de betrekkingen met Rusland”, zei hij aan het Oekraïense persagentschap Interfax. “Het eerste dat ik zal doen als we aan de macht komen, is de normale burenrelaties met onze strategische partner Rusland herstellen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.