Restaurants voor gieren hebben succes in Nepal

Op sommige plaatsen in Nepal broeden weer meer gieren. Dat is te danken aan speciale “restaurants’ waar de aaseters kadavers krijgen die niet besmet zijn met gevaarlijke geneesmiddelen. De ommekeer komt net op tijd: in heel Zuid-Azië zijn de bestanden van gieren gevaarlijk uitgedund.
In het Koshi Tappu-reservaat in het oosten van Nepal broedden vorig jaar 32 koppels van de bedreigde Bengaalse gier, terwijl er tijdens een telling in 2001 geen enkel broedpaar van de soort was aangetroffen. In Nawalparasi, in het westen van het land, is het aantal bezette nesten van gieren in drie jaar tijd gestegen van 17 tot 32.

Populatieduik


Dertig jaar geleden zou het geen nieuws geweest zijn, want Nepal telde in de jaren tachtig ongeveer 150.000 broedparen van Bengaalse gieren. Maar samen met andere gieren werd de soort in de jaren negentig dramatisch uitgedund. Dat bleek te wijten aan het gebruik van de pijnstiller en ontstekingsremmer diclofenac in de veeteelt. Gieren die kadavers eten waarin diclofenac aanwezig is, sterven aan nierproblemen. Vandaag zijn er in Nepal nog maar een duizendtal broedparen van de Bengaalse gier over. Ook de gierenpopulaties in India en Pakistan zijn gedecimeerd.
In 2004 beslisten India, Pakistan en Nepal op een gierentop in Kathmandu diclofenac te verbieden, veilige alternatieven te introduceren en speciale broedprogramma’s op te zetten om de gieren er weer bovenop te helpen. Maar er zijn nog altijd producenten die diclofenac voor de veeteelt aanmaken, en ook de niet verboden versie voor menselijk gebruik vindt haar weg naar de stallen.

Veilig eten


Alleen in speciale “restaurants” kunnen de gieren in Zuid-Azië helemaal veilig eten. De Nepalese Vogelbescherming begon het eerste van die restaurants in 2006 in Nawalparasi. De organisatie koopt oude dieren van veetelers, houdt ze nog even in leven zodat alle geneesmiddelen zeker uit hun lichaam zijn verdwenen en brengt de karkassen naar speciale voederplaatsen voor de gieren.
Onlangs werden er in Rupandehi en Dang, ook in het westen van Nepal, nog twee andere gierenrestaurants geopend. Pakistan kreeg niet lang geleden in Sindh zijn eerste gierenrestaurant, en ook in India en zelfs in Cambodja zijn verscheidene veilige eetplaatsen voor gieren gepland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.