Religieuze groepen Malawi weigeren inenting tegen mazelen

In Dowa, midden-Malawi, staan families in de rij voor vaccinatie, terwijl de gewapende politie de orde bewaakt. De politie moest de families dwingen uit hun dorpen hierheen te komen.
Volgens Storn Kabuluzi, in Malawi de directeur van de preventieprogramma’s, is de huidige inentingscampagne met 4,2 miljoen dollar (3,2 miljoen euro) de grootste in jaren. Meer dan 52.000 mensen hebben sinds januari in dit land de mazelen gekregen, en zo’n 166 zijn er intussen aan overleden.

Verzet



Volgens Unicef is de ziekte ook in Zambia en Mozambique bezig aan een opmars. Dat komt niet alleen door financiële problemen, waardoor vaccinatieprogramma’s niet kunnen worden afgemaakt, maar ook door religieuze groepen die zich verzetten tegen inenting.

“Het is tegen de leer van mijn kerk”, zegt een moedeloze James Malili (45), die zojuist zijn drie kinderen gedwongen moest overgeven aan een zuster met een spuit in haar hand. Zijn kerk, de Church of Zion, gelooft dat alleen God mensen kan genezen. “Medicijnen niet. We zouden nooit naar een ziekenhuis gaan, maar de regering dwingt ons nu om te zondigen.”

In zijn dorp zijn in de eerste helft van juli al negentien mensen aan de mazelen overleden. De Church of Zion had iedereen die besmet was, in een schuilplaats samengebracht, om te voorkomen dat ze medische hulp zouden zoeken, zegt de woordvoerder van de politie, Kondwani Kandiado. De politie heeft het dorp overvallen en de voorganger, plus drie oudsten, opgepakt. Ze zijn aangeklaagd wegens verwaarlozing van kinderen en kunnen een fikse gevangenisstraf verwachten.

“Twaalf kerkleden, inclusief de zoon van de voorganger zelf, zijn in hun schuilplaats overleden”, zegt Kandiado. “Zeven anderen hebben we bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.”

Zevendedagsadventisten



Het verzet tegen het inentingsprogramma vindt ook elders plaats. In juni sloten meer dan honderd leden van de Zevendedagsadventisten in het dorpje Namaona zich op, in het zuiden van Malawi. Ook zij werden door de politie ontzet en gedwongen hun kinderen te laten inenten.

Volgens kerklid Emily Kalimalima wordt iedereen die zich laat inenten geëxcommuniceerd. “Dat wil ik niet. Ik wil niet branden in de hel. Niemand kan me dwingen tegen mijn geloof in te gaan.”

De president van Malawi, Bingu wa Mutharika, heeft de leer van dit soort groepen scherp veroordeeld als “gruwelijk, onbijbels en gelijk aan moord”. “Wie zijn kinderen laat sterven door ze niet te laten inenten, breekt de wet.” Mutharika riep de religieuze groepen op om “rationeel en evenwichtig” te zijn en de rechten van de kinderen te respecteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.