Registratieplicht leidt tot willekeurige arrestaties Arabieren en moslims

In lange rijen staan mensen uit “verdachte” landen aan te schuiven voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst in New York. Een nieuwe wet verplicht duizenden Arabieren en Moslims zich te laten fotograferen, ondervragen en vingerafdrukken achter te laten. Mensenrechtengroepen klagen de verplichte herregistratie aan omdat heel wat mensen die zich komen aanmelden worden opgepakt en zonder enige aanklacht vastgehouden.

In november 2002 besliste de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft dat alle burgers uit “verdachte” landen zich in de Verenigde Staten opnieuw moesten laten registreren. Mensen uit Iran, Irak, Soedan en Libië kregen het minste tijd: zij moesten zich melden voor 16 december. Op vrijdag 10 januari verstreek de deadline voor Groep 2: Afghanistan, Algerije, Bahrein, Eritrea, Libanon, Marokko, Oman, Qatar, Somalië, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Noord-Korea.

Terwijl deze mensen stonden aan te schuiven in de bijtende koude, organiseerden mensenrechtenactivisten in New York een protestactie om te protesteren tegen de arrestaties van mensen die zich komen aanbieden. Op 16 december werden enkele honderden personen opgepakt, een kwart van hen in Los Angeles. De slachtoffers van het registratieprogramma zien zich voor een onoplosbaar dilemma geplaatst: wanneer ze zich niet aanmelden kunnen ze als illegaal het land worden uitgezet, wanneer ze dat wel doen riskeren ze eveneens moeilijkheden.

“Zie die mensen daar nu staan”, zegt Dalia Hashad van de American Civil Liberties Union, “Velen van hen zijn vandaag niet kunnen gaan werken. Dit is een extreme vorm van discriminatie. Geen enkele terrorist komt hier aanschuiven”.

Tussen 1.000 en 2500 mensen uit Iran, Irak, Syrië en Libië zijn zonder enige reden gearresteerd, ongeveer de helft van hen in Los Angeles, zo meldt de organisatie Drum, die zich inzet voor Zuid-Aziaten in New York. Sinds 11 september zijn enkele duizenden Arabieren, Pakistanen, moslims, Cambodjanen en Filippijnen het land uitgezet omwille van kleine onregelmatigheden met hun visum. Van 2000 onder hen is sindsdien niets meer vernomen. De arrestaties gebeuren vaak ’s nachts en voor de ogen van de familie van het slachtoffer.

Het INS weigert commentaar te geven over het aantal arrestaties en de aard van de aanklachten. Drum eist in zijn Stop Disappearances Campaign dat het registratieprogramma wordt stilgelegd en dat wie zonder duidelijke aanklacht in de gevangenis zit, wordt vrijgelaten.

Akhilesh Upadhyay

xml=3

Ref: na hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.