Regeringen lopen nog niet warm voor goedkope laptop

De Verenigde Naties proberen met het initiatief “Eén laptop per kind” ieder kind ter wereld een goedkope laptop te geven. Maar alleen als de laptops in hoeveelheden van miljoenen geproduceerd worden, kan de prijs laag blijven. Dat houdt ook in dat overheden miljoenenbestellingen moeten doen en daar wringt de schoen.
Nicholas Negroponte, de oprichter van het non-profit project One Laptop per Child, zegt dat de laptop ongeveer 78 euro kan kosten. De laptops worden dan aan overheden verkocht die ze kunnen verspreiden onder schoolkinderen. Negroponte hoopt dat de prijs van de laptops nog verder kan dalen, tot 23 euro, door de laptops in grote hoeveelheden te produceren. “We hebben gekozen om het project te lanceren met Libië en Brazilië. Ik ben nog in overleg met Pakistan, Indonesië, de Filipijnen, Turkije en Mexico”, aldus Negroponte tegen Radio Free Europe. “Maar ik kan geen deal sluiten met iemand die slechts 100.000 exemplaren wil bestellen.”

De minimum bestelling bedraagt een miljoen stuks. De productie komt pas op gang wanneer er vijf tot tien miljoen laptops besteld zijn. Die moeten voorafgaand aan de levering betaald worden. In 2008 moet de eerste testlancering plaatsvinden in Libië, waar leider Moammar al-Qadhafi 1,2 miljoen laptops besteld heeft.

Veel overheden weten niet waar ze de financiële middelen moeten vinden om miljoenen laptops aan te kopen. Zelfs indien de prijs per kind beperkt blijft tot 78 euro, dan nog kost het de overheden miljoenen euro’s om de laptops aan te schaffen. Een andere kopzorg blijft de vraag of de goedkope laptops wel technisch in staat zullen zijn om aan de behoeften van gebruikers te voldoen. India, dat aanvankelijk het project steunde, trok zich in juli terug om die reden. India wil liever geld investeren in docenten en klaslokalen in plaats van goedkope laptops op de kop te tikken.

Ook Microsoft-topman Bill Gates uitte kritiek op het project. Volgens Gates is het scherm te klein en is een breedbandverbinding niet meegerekend in de prijs. Maar Negroponte zegt dat één satellietconnectie, waarmee duizenden kinderen online zouden kunnen gaan, slechts 0,2 euro per kind moet kosten. “Wij geloven dat de kosten van de laptop, inclusief onbeperkte breedbandtoegang tot het internet, 23 euro per jaar per kind kost.”

Hoewel het initiatief bedoeld was voor kinderen uit de armste landen in Afrika en Azië, tonen ook Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizstan interesse. Russische wetenschappers hebben hun bezorgdheid geuit omdat de regering te weinig aandacht besteedt aan computers in hogescholen. Volgens hen kan dat Russische studenten een achterstand geven ten opzichte van andere studenten in het buitenland. Volgens de “One Laptop Per Child”-organisatie wordt echter een commerciële versie van de laptop ontwikkeld om aan de man te brengen in de relatief ontwikkelde landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.