Recordaantal gevangenen in de VS

Uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkt dat er het voorbije jaar ongeveer 2,3 miljoen Amerikanen in de gevangenis zaten, waarbij zwarte mannen sterk oververtegenwoordigd zijn. Het cijfer is een nieuw record en bevestigt de VS als “de grootste opsluiter ter wereld.”
De nieuwe cijfers liegen er niet om: voor elke honderdduizend Amerikanen zitten er 762 in de gevangenis – met voorsprong het hoogste cijfer in de wereld. Ter vergelijking: Groot-Brittannië klokt af op 152 per honderdduizend, Canada op 108 en Frankrijk op 91.
“De nieuwe cijfers bevestigen de Verenigde Staten als de ‘grootste opsluiter ter wereld’”, zegt David Fathi van Human Rights Watch in de VS. “Amerikanen zouden zich moeten afvragen waarom de VS zoveel meer mensen opsluiten dan andere democratieën.”
Uit de cijfers blijkt bovendien dat het raciale onevenwicht  groter dan ooit is. Het aandeel opgesloten zwarte mannen per honderdduizend inwoners is zes keer zo hoog als het aantal blanke mannen. Bijna elf procent van alle zwarte mannen tussen 30 en 34 zat dit jaar achter de tralies.
De cijfers lijken een rapport te bevestigen waarin Human Rights Watch vorige maand aanklaagde dat zwarte mannen bijna twaalf keer meer kans hadden om veroordeeld te worden tot gevangenisstraffen voor een drugsdelict dan blanke mannen, ondanks cijfers die tonen dat het drugsgebruik in de twee bevolkingsgroepen vergelijkbaar is.
 
De organisatie vraagt de verplichte minimumgevangenisstraffen voor drugsdelicten af te schaffen en te kiezen voor alternatieve straffen voor kleine misdrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.