Rechter spreekt eerste scheiding homokoppel ter wereld uit

Een Canadees lesbisch koppel schreef vorige week geschiedenis door het eerste ter wereld te worden dat wettelijk uit de echt gescheiden is. De rechter oordeelde dat als homokoppels mogen huwen, ze ook mogen scheiden, en stelde daarmee een wettelijk precedent in Canada.


De beide vrouwen huwden op 18 juni 2003, een week nadat de provincie Ontario homohuwelijken mogelijk maakte. Vijf dagen later beslisten ze echter te scheiden, en rechter Ruth Mesbur van het Hooggerechtshof in Ontario sprak die scheiding vorige week uit. Een beslissing over verdeling van goederen en eventuele alimentatievergoeding volgt later.

De Canadese scheidingswet definieert echtgenoten als ‘een man en een vrouw die met elkaar gehuwd zijn’, maar rechter Mesbur verklaarde die definitie ongrondwettelijk en niet van kracht. De rechter beval dat de identiteit van de vrouwen geheim moest blijven. De echtscheidingsaanvraag was ingediend onder de namen J.H. en M.M., de initialen van de advocaten van beide vrouwen. De vrouwen woonden voor hun huwelijk al tien jaar samen. In een verklaring zeiden ze dat ze de laatste tijd problemen waren en ze er ten onrechte van waren uitgegaan dat een huwelijk de plooien zou kunnen gladstrijken.

Martha McCarthy, de advocaat van één van beide vrouwen, zei dat de uitspraak een juridisch precedent schept voor het hele land. Overal in Canada zouden homokoppels nu kunnen scheiden.

De nationale Canadese wet laat homohuwelijken niet toe, maar een Canadese rechtbank oordeelde in 2003 al dat dit een inbreuk is tegen de rechten die de Canadese wet garandeert. In de praktijk kunnen homo’s en lesbiennes uit de provincies Ontario, British Columbia, Quebec, Manitoba en in Yukon - waar tezamen tweederde van de Canadezen woont - wel met elkaar trouwen. Het land telt momenteel zo’n 3.000 gehuwde homo- en lesbiennekoppels. De Canadese nationale regering heeft intussen wel een wetsvoorstel over homohuwelijk ingediend, en het Hooggerechtshof zal er zich binnen twee weken onderzoeken of dat overeenstemt met de grondwet. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.