Politieke spanningen bij de presidentsverkiezingen in Malawi

In Malawi worden dinsdag 19 mei presidents-en parlementsverkiezingen gehouden. De politieke spanningen in het land liepen zwaar op in de aanloop naar de verkiezingen. De huidige president Bingu wa Mutharika krijgt met zijn partij, DPP (Democratic Progressive Party), zwaar weerwerk van een alliantie door de twee belangrijkste oppositiepartijen.
Het zijn de vierde democratische verkiezingen sinds 1994 en 6 miljoen stemgerechtigden kunnen hun stem uitbrengen. De overwinnaar van 1994, ex-president Bahili Muluzi van het UDF (United Democratic Front), staat nu aan de zijde van de opponent van Mutharika, John Tembo. Tembo is de leider van de MCP (Malawi Congress Party) en is vastbesloten om Mutharika geen twee ambtstermijn te laten beginnen. Naast Tembo zijn er nog zeven andere kandidaten voor het presidentschap, maar het is duidelijk dat er slechts twee echte kanshebbers zijn.
In de aanloop naar de verkiezingen is er een harde strijd losgebarsten tussen Mutharika en zijn voorganger Bahili Muluzi. Zaterdag verloor Muluzi nog een gerechtelijke strijd waardoor hij zich niet meer zelf kandidaat mag stellen voor het presidentschap. De wet in Malawi schrijft namelijk voor dat een president slechts twee ambtstermijnen mag dienen. Muluzi was echter van oordeel dat hij na vijf jaar opnieuw zou mogen worden verkozen .
Muluzi’s compaan, John Tembo, is lid van de MCP, de partij van voormalig dictator Dr. Hastings Kamuzu Banda, de eerste president van Malawi en dertig jaar lang aan de macht. Door een coalitie te vormen met de andere grote oppositiepartij van Muluzi hoopt Tembo de hegemonie van huidig president Mutharika te doorbreken.
De vete tussen Mutharika en Muluzi is er gekomen toen Mutharika als president in 2005 uit de UDF staptte en zijn eigen partij oprichtte, de DPP. De partij van de president verzamelde hervormingsgezinde politici uit andere partijen. Sinds 2008 heeft Mutharika hervormingen aangekondigd om het grote corruptieprobleem van Malawi aan te pakken, waardoor al minimum vijf UDF-leden voor het gerecht zullen komen.
De belangrijkste verkiezingsthema’s zijn de strijd tegen de armoede, het behoud van de landbouw en een betere toegang tot de gezondheidszorg. De huidige en volgende regering moet strijden voor een ontwikkeling van de markteconomie, het onderwijssysteem verbeteren en het enorme HIV/AIDS-probleem het hoofd bieden..

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.