Politiek akkoord in Somalië in aanloop naar internationale conferentie

Politieke leiders in Somalië bereikten zondag een akkoord over belangrijke hervormingen in het land. De overeenkomst  werd gesloten in aanloop naar de internationale conferentie over Somalië, die donderdag in Londen zal plaatsvinden. De recente ontwikkelingen zijn een goede zaak,  al moeten de resultaten worden afgewacht.

Drie dagen lang hebben verschillende partijen in Garowe, de hoofdstad van het feitelijk autonome Puntland, onderhandeld. Naast de president Sjeik Sharif Ahmed en verschillende pro-regeringsmilities, namen ook al-Sunna Wal Jamaaca (een gematigde paramilitaire organisatie) en enkele hoge ambtenaren van de semiautonome regio Galmudug in Centraal-Somalië, deel aan het overleg.

Bij de overeenkomst ontbreken een aantal sleutelfiguren. Zowel Al-Shabaab militanten die een groot deel van Centraal- en Zuid-Somalië in handen hebben, als de leiding van het zelfverklaard onafhankelijke Somaliland waren niet aanwezig bij de onderhandelingen.

Het Garowe Akkoord

Het mandaat van de federale overgangsregering die nu aan de macht is in Somalië, vervalt in augustus. In de overeenkomst werd een regeling uitgewerkt voor de toekomstige regering. Verder zal Somalië volgens het akkoord een federale staat worden, met Mogadishu als hoofdstad.

De politieke deal voorziet ook in een nieuw en kleiner parlement, bestaande uit 225 parlementsleden, wat een halvering is van het huidige aantal. Daarnaast zou ook een Eerste Kamer voor ouderen worden geïnstalleerd, die zal bestaan uit 54 leden. 30 procent van de parlementszetels zullen worden ingenomen door vrouwen, die worden aangeduid door het maatschappelijk middenveld en “gerespecteerde vrouwen”. De parlementsleden zullen uit de verschillende traditionele regio’s afkomstig zijn en de clanverhoudingen weerspiegelen.

Sceptische stemmen

De overeenkomst wordt positief onthaald. Matt Baugh, Brits ambassadeur in Somalië, verwelkomt het akkoord als “een stap voorwaarts in het politieke proces”, maar waarschuwt meteen dat alle partijen van het akkoord “moeten handelen naar wat ze gezegd hebben te zullen doen”.  Tegelijkertijd reageren sommigen sceptisch als gevolg van de vele politieke deals die de laatste jaren al werden gesloten, voorlopig zonder veel resultaat. Hoe de details zullen worden uitgewerkt en of het plan effectief in werking zal treden, valt nog af te wachten, stellen verschillende waarnemers.  

Internationale conferentie

Op de conferentie die donderdag in Londen plaatsvindt, zullen vertegenwoordigers van meer dan 40 regeringen, internationale organisaties en VN-organisaties de situatie van de mislukte Afrikaanse staat bespreken. De internationale gemeenschap gaat overleggen hoe landen en organisaties hun inspanningen kunnen bundelen om zowel de oorzaken als de gevolgen van de problemen in het land aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.