Poetin populairder dan ooit

Drie op vier Russen zijn tevreden over hun president, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling. Dat is te danken aan het feit dat hij 3,4 miljard euro vrijmaakt onderwijs, huisvesting en landbouw, zeggen sommigen. De cijfers kloppen niet, zeggen anderen.

73 procent van de Russen vindt dat Vladimir Poetin het goed doet. Slechts 19 procent keurt zijn beleid af. De resultaten van de peiling van het All-Russian Public Opinion Centre zijn een persoonlijk record voor de Russische president. De Russische minister voor Noodsituaties, Sergei Shoigu en Vladimir Zjirinovski, de leider van de extreem-rechtse Liberaal Democratische Partij, eindigen tweede en derde in de populariteitstest . De peiling werd afgenomen in oktober en november in meer dan 150 steden en dorpen in heel Rusland.

Analisten denken dat Poetins reputatie gestegen is dankzij het feit dat hij in september 3,4 miljard vrijmaakte voor overheidsinvesteringen in onderwijs, huisvesting en landbouw. De regering doet het goed op sociaal vlak. De nationale prioriteitsprojecten van de president slaan aan bij berooide bevolking, zegt Yelena Zelinskaya, ondervoorzitter van Media Soyuz, een ngo die ijvert voor meer persvrijheid in Rusland. Of dat daadwerkelijk tot een betere levensstandaard leidt, hangt af van de regionale gouverneurs en van het enthousiasme waarmee deze maatregelen worden toegepast.

De Russische economie doet het niet slecht. Er wordt flink wat buitenlands kapitaal gepompt in Rusland. Volgens de officiële cijfers stijgen de lonen en is de werkloosheid gedaald tot minder dan zeven procent - een cijfer waar sommige westerse landen jaloers op kunnen zijn.

Maar niet iedereen is overtuigd dat het beeld zo rooskleurig is. De peiling is een politieke manipulatie die ondersteund en verspreid wordt door de staatsgecontroleerde media, zegt Yury Korguniuk, directeur van Indem, een organisatie die de ontwikkeling van democratische instellingen promoot in Rusland. Men zet alles op alles om het imago van de president te doen schitteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.