Peking schiet omstreden bewindvoerder van Hongkong ter hulp met economische maatregelen

Ondanks een zomer vol politieke crisis en jaren van economische recessie, zit de regering van de bestuurder van Hongkong Tung Chee-hwa weer stevig in het zadel. De populariteit van de door China aangestelde bewindvoerder steeg in de loop van augustus met maar liefst 40 procent. De verklaring zou liggen in de gulle economische steun die de Chinese regering veil heeft voor Hongkong. In de praktijk komen die middelen vooral de club van rijke ontwikkelaars rond Tung Chee-hwa ten goede, beweert de economische analist David Webb.





In juli kwam naar schatting een half miljoen inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de regering van Tung Chee-hwa. De economische recessie van de voorbije jaren, goed voor een werkeloosheidsgraad van bijna 10 procent, heeft tot veel ongenoegen geleid bij de bevolking. De poging van Tung Chee-hwa om een restrictieve veiligheidswet door het parlement te jagen, vormde de druppel die de emmer deed overlopen. De burgers van Hongkong zijn hypergevoelig wanneer hun vrijheden in het gedrang komen. Het vertrouwen van de bevolking werd echter hersteld toen de regering de omstreden veiligheidswet introk, twee onpopulaire ministers ontsloeg en een genereus aanbod van Peking om de economie een stimulans te geven, accepteerde.

De regering in Peking weet de onrust in Hongkong hoofdzakelijk aan de economische frustraties van de bevolking. Sinds de overdracht van Hongkong aan China in 1997 beleeft Hongkong de ene recessie na de andere. Het antwoord van de centrale regering op de onlusten bestaat dan ook uit een serie economische maatregelen: de constructie van een brug en tunnel tussen Hongkong en aanpalende Chinese steden, goed voor meer dan 2 miljard dollar; een vrijhandelsakkoord dat bedrijven van Hongkong toelaat om meer dan 4 000 goederen en diensten belastingsvrij te exporteren naar het moederland; het versoepelen van reisrestricties voor Chinezen die Hongkong willen bezoeken, waardoor het toerisme aangezwengeld wordt; tenslotte, het aanbod van Peking om ter waarde van 2,3 miljard euro vrijstaande sociale woningen over te kopen. De bijkomende financiële armslag die de bewindvoerder van Hongkong hierdoor krijgt, kan hij best gebruiken. De stad kampt immers met een budgettair tekort van ongeveer 10 miljard euro.

De vraag is echter wie er beter gaat worden van deze financiële injectie. De regering van Hongkong is corrupt, beweert economisch analist David Webb. Tung Chee-hwa is verkozen door een comité van 800 grote projectontwikkelaars. Het is logisch dat zijn beleidsbeslissingen genomen worden met zijn vrienden voor ogen. De nieuwe maatregelen zijn ontworpen om deze invloedrijke kliek tevreden te stellen eerder dan om de economie er echt bovenop te helpen. Voor Chinezen uit het moederland die een afgunstig oog werpen in de richting van Hongkong, blijft de liberale stad alleszins een verre droom. Ze mogen er in de toekomst dan wel vlotter naartoe trekken als toerist, maar om er hun intrek te kunnen nemen moeten ze eerst een gigantische som investeren. Dat privilege blijft vooralsnog beperkt tot de rijke vrienden van Tung Chee-hwa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.