“Pakistaanse kernbommen deden India afzien van represailles na Mumbai”

India heeft eind vorig jaar afgezien van een militaire actie tegen Pakistan omdat dat land kernwapens bezit. Ook in 2001 zou het Pakistaanse kernarsenaal een Indiaas offensief hebben tegengehouden. Dat heeft de voormalige Indiase legerchef Shankar Roychowdhury verklaard.
“Hebben kernwapens afschrikkingskracht? Natuurlijk hebben ze dat. De kernwapens van Pakistan hielden India ervan af dat land aan te vallen na de aanslagen in Mumbai”. Dat zei Roychowdhury volgens het Indiase nieuwsagentschap PTI zaterdag (7 maart) op een seminar in Kolkata (Calcutta). Om dezelfde reden is India volgens hem ook niet tot de aanval overgegaan na een terroristische aanslag op het Indiase parlement in 2001. Beide aanslagen werden waarschijnlijk uitgevoerd door militanten die opgeleid waren in Pakistan en de voorbije jaren ook steun genoten van Pakistaanse overheid.
Officiële cijfers zijn er niet, maar experts schatten dat Pakistan 35 tot 120 kernwapens kan inzetten. India zou ongeveer evenveel kernwapens bezitten. India beschikt over ballistische raketten, kruisraketten en bommenwerpers om zijn kernwapens in te zetten. India voerde al een kernproef uit in 1974 en deed dat ook in 1998. Een paar weken later voerde ook Pakistan een reeks van kernproeven uit. Pakistan had al sinds 1983 ‘koude’ testen met kernwapens uitgevoerd. Ook Pakistan kan kernraketten lanceren en beschikt waarschijnlijk ook over kleine bommen die met vliegtuigen kunnen worden meegevoerd.

Ontwapening


In India gaan er al lang invloedrijke stemmen op voor nucleaire ontwapening. In 1988 stelde de toenmalige premier Rajiv Gandhi met dat doel bijvoorbeeld een twintigjarenplan voor. De voorzitter van de Indiase Commissie voor Massavernietigingswapens, luitenant-generaal V R Raghavan, zegt dat India nog altijd op nucleaire ontwapening aandringt. India vindt dat kernwapenstaten zich ertoe moeten verbinden niet als eerste gebruik te maken van kernwapens en tegelijk het engagement moeten aangaan op termijn al hun kernwapens te vernietigen.
Volgens Raghavan komt het thema sinds de implosie van de Sovjet-Unie minder aan bod omdat de VS en Rusland, de grootste kernmogendheden, niet meer zoveel schrik moeten hebben voor elkaar. Maar de voorbije jaren wordt er weer meer over nucleaire ontwapening nagedacht omdat er angst bestaat dat kernwapens in handen van terroristen kunnen vallen. Raghavan zegt dat alles erop wijst dat de Pakistaanse kernwapens nu in veilige handen zijn en streng gecontroleerd worden. “Maar niemand kan zeggen wat er zal gebeuren wanneer het systeem in elkaar stort.”
Rajesh Rajagopalan een professor Internationale Politiek aan de Jawaharlal Nehru Universiteit, gelooft niet dat grote terroristische organisaties op kernwapens uit zijn. “Daarmee zouden ze machtige tegenstanders tegen zich opzetten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.