Overheid weigert zwarte boeren te compenseren voor discriminatie

De Amerikaanse overheid weigert zwarte boeren te compenseren voor gederfde inkomsten en misgelopen overheidssteun als gevolg van racisme. Dat blijkt uit een rapport van de Environmental Working Group en de National Black Farmers Association. De boeren gaan hun zaken aankaarten in het Congres, in de hoop alsnog de wettelijk toegezegde compensatie te krijgen.

Vijf jaar geleden erkende het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), nadat een rechtszaak was aangespannen, dat zwarte boeren bij het verstrekken van leningen benadeeld waren ten opzichte van blanke boeren. De overheid zou ter compensatie 2,3 miljard uitkeren aan de boeren.

Uit het nieuwe onderzoek van de Environmental Working Group en de National Black Farmers Association blijkt dat de claims van 86 procent van de boeren (81.000 van de 94.000) zijn afgewezen. Het ministerie zegt daarvoor niet verantwoordelijk te zijn, omdat de zaken zijn afgehandeld door een derde partij. Het USDA huurde echter wel advocaten van het ministerie van Justitie in om individuele claims aan te vechten. Volgens het rapport werd daaraan 12 miljoen dollar uitgegeven. Tot nu toe betaalde de overheid 657 miljoen dollar aan ruim 13.000 boeren.

”Duizenden zwarte boeren kunnen nauwelijks nog het hoofd boven water houden, omdat het ministerie ze al tientallen jaren uitsluit van leningen,” zei John Boyd, voorzitter van de National Black Farmers Association in een verklaring. Boyd en de Enviromental Working Group willen de zaak nu aan de orde stellen in het Amerikaanse Congres. De situatie is volgens Boyd ernstig, omdat het aantal zwarte boeren tussen 1982 en 2002 daalde van ruim 54.000 naar iets meer dan 29.000. Het aantal zwarte boeren neemt in verhouding drie keer zo snel af als het aantal blanke boeren.

Het rapport bevat verhalen van boeren over de handelwijze van de overheid, waaronder die van Linwood Brown, die op 33 hectare grond in Virginia maïs, sojabonen en tabak verbouwt. ”Ik heb begin januari een aanvraag ingediend, maar ik kreeg pas een half jaar later geld. Dus kon ik niet meer op tijd zaaien en bemesten. Daardoor heb ik maar 80 procent van de gebruikelijke oogst kunnen binnenhalen. Vervolgens gebruiken ze dat tegen je. Omdat je opbrengst te laag is, krijg je geen steun meer.” Brown heeft deels compensatie ontvangen, maar niet voor de gederfde inkomsten en misgelopen overheidssteun in jaren tussen 1980 en 1994.

Andere zwarte boeren in Virginia kregen bezoek van een inspecteur die alle uitgaven controleerde. Blanke boeren krijgen gewoon een bedrag uitgekeerd dat ze vrij kunnen besteden.

De meeste boeren die geen compensatie kregen, waren te laat met hun aanvraag, omdat ze van hun advocaten de verkeerde deadline hadden gekregen. Anderen zouden te weinig documentatiemateriaal over hun zaak hebben bijgevoegd. Maar ook 40 procent van de 9.000 boeren die volgens de criteria ‘automatisch’ in aanmerking kwamen voor een vergoeding, ontvingen niets.

Volgens het rapport werkt het ministerie van Landbouw de boeren op alle fronten tegen. Zo houden ze informatie over ongelijke behandeling, die al beschikbaar is op het ministerie, achter. De zwarte boeren moeten daardoor op eigen houtje hun zaak reconstrueren. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.