Overheid brengt regelmaat in stroomonderbrekingen

De Cubanen moeten er weer aan wennen dat ze alleen op bepaalde uren van de dag de radio kunnen inschakelen of de wasmachine laten draaien. In de provinciale pers verschijnen tabellen waarin staat waar en wanneer de stroom de volgende week zal uitvallen. De verbruikers hebben zelf om die rantsoenering gevraagd: ze hopen nu niet meer zo vaak onaangekondigd zonder stroom te vallen. Een panne in de grootste centrale van het land heeft op Cuba de ergste elektriciteitscrisis van de afgelopen tien jaar ontketend.

De geplande stroomonderbrekingen zijn niet van de poes. In Havana zal de stroom tot zes uur wegblijven, tijdens wisselende periodes overdag en ‘s nachts. ‘s ochtends zou iedereen altijd van stroom worden voorzien.

Niet alleen de burgers moeten inleveren om het gebrek aan spanning op te vangen. Cuba overweegt 118 fabrieken tijdelijk stil te leggen. 12 suikerfabrieken die zelf stroom produceren, zullen aan het net gekoppeld worden. Cuba wil dit jaar ook het zomeruur blijven handhaven om op die manier de sprong in het verbruik te vermijden die met de omschakeling gepaard gaat. Scholen en bedrijven zullen een half uur later beginnen. Het aantal instellingen dat gespaard blijft van de stroomrantsoenering - ziekenhuizen bijvoorbeeld - vermindert van 411 tot 196.

Eerder had Cuba al beslist de openingsuren van winkels te beperken, air conditioning aan banden te leggen en de waterpompen in landbouwbedrijven alleen te laten werken in de daluren.

De voorbije weken werd heel Cuba om de haverklap geplaagd door onverwachte en lange stroomonderbrekingen. Sommige verbruikers zitten dan zes tot twaalf uur aan één stuk zonder stroom; op andere plaatsen valt de spanning meermaals per dag uit. Dat weerkerend ongemak hangt veel Cubanen de keel uit. Op het werk verlies je uren omdat je niet meer met de computer kan werken, klaagt Marta Sánchez, een filologe. Thuis wordt je s’ochtends badend in het zweet wakker omdat de ventilator het niet meer doet.

Nu weet iedereen ten minste weer wanneer er zeker geen stroom meer uit de stopcontacten zal komen. Of de stroompannes door de maatregel zullen ophouden, is nog niet duidelijk. Woensdag waarschuwde vice-president Carlos Lage op de tv dat er zich nog onverwachte problemen kunnen blijven voordoen. Begin de jaren 90 moest Cuba ook al eens de stroom rantsoeneren. Toen was dat te wijten aan een wurgende economische crisis en het wegvallen van de Russische olieleveringen, twee gevolgen van de implosie van de Sovjet-Unie. Nu zijn het de elektriciteitscentrales zelf die voor problemen zorgen. Op vijf mei raakte de turbine van Antonio Guiteras defect, een centrale die 15 procent van het totale stroomverbruik op het eiland dekt. De herstelling kan nog maanden aanslepen en bemoeilijkt ook de onderhoudswerken aan andere centrales. Daardoor draait de Cubaanse stroomproductie momenteel maar op ongeveer de helft van de maximale capaciteit.

De gebrekkige stroomvoorziening is een staatszaak geworden. Het tv-programma Mesa Redonda besteedt sinds maandag twee uur per dag aan het probleem. Naast vice-president Lage komt daarbij ook president Fidel Castro aan het woord.

Cuba wekt 90 procent van zijn stroom op met olie die in eigen land wordt gewonnen. Maar dat is zware olie met een hoog zwavelgehalte, waardoor de installaties meer onderhoud vereisen en geregeld gereinigd moeten worden. Als dat onderhoud uitblijft, zakt het rendement.

Het Cubaanse bedrijfsleven verbruikte vorig jaar bijna 15 procent minder stroom dan in 1989 - volgens de regering een gevolg van besparingen en moderniseringen. Maar het verbruik van de Cubaanse gezinnen steeg met bijna 60 procent. De Cubanen gebruiken steeds meer elektrische toestellen. Toch zijn de huidige problemen met de stroomvoorziening van tijdelijke aard, benadrukt Lage. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.