Oppositie verdeeld en belaagd naar deelstaatverkiezingen

Een maand voor de deelstaatverkiezingen van 1 december domineert één onderwerp de verkiezingscampagne: de vraag of oppositieleidster Sonia Gandhi een echte Indiase is. De Italiaanse afkomst van de machtigste vrouw van India kost de Congrespartij stemmen.





De roots van Sonia Gandhi, de voorzitster van Congress en fractievoorzitster van de nationale oppositie in het parlement, is het belangrijkste thema verkiezingsthema geworden. De regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) gelooft dat het de voorspelde overwinning van Congress kan verhinderen in de vier deelstaten die straks naar de stembus trekken: Rajasthan, Chattisgarh, Madhya Pradesh en Delhi. De uitslag zal doorslaggevend zijn voor de algemene verkiezingen van september 2004.

Niet enkel de hindoenationalistische BJP neemt nu aanstoot aan het feit dat Sonia enkel een aangetrouwd lid is van de beroemde Nehru-Gandhi dynastie. Voor het eerst gebruiken ook de bondgenoten van Congress de kwestie als politiek wapen tegen de weduwe van de in 1991 vermoorde ex-premier Rajiv Gandhi. Vorige maand noemde NCP-leider Sharad Pawar haar een buitenlandse groentesoort. Pawar was decennia een tenor binnen Congres maar scheurde zich in 1999 af om de Nationale Congrespartij te vormen, net omwille van de figuur van Gandhi. Het enige wat de coalitieregering van Congres en NCP in de deelstaat Maharashtra nog bijeen houdt, is de vrees dat de BJP en zijn partner Shiv Sena de macht veroveren in de deelstaat.

Gandhi kiest voor de aanval als verdediging. Op verkiezingsmeetings zet ze haar geloofsbrieven als ‘bahu’ (schoondochter) van de Nehru-Gandhi-dynastie dik in de verf. Dat gaat gepaard met onvoorwaardelijke steunbetuigingen vanwege de hele Congress-top, die haar kandidatuur voor de algemene verkiezingen van volgend jaar keer op keer bevestigt. Sonia Gandhi wordt volgend jaar de nieuwe premier van India, verklaarde Jaipal Reddy, de woordvoerder van de partij. Congress leidt regeringen in 15 deelstaten en moet die machtsbasis uitbreiden om premier Vajpayee van de macht te verdrijven.

Veel analisten geloven echter dat Gandhi zelf niet warm loopt voor het premierschap; ze zou de erfenis van Nehru-Gandhi willen bewaken en de zetel warm houden voor de volgende generatie Gandhi’s - vooral haar dochter Priyanka, die recent haar eerste politieke stapjes zette.

Volgens een opiniepeiling in het BJP-gezinde magazine ‘India Today’ zou Congress opnieuw winnen in Delhi en Rajasthan maar zou het Madhya Pradesh en Chattisgarh moeten prijsgeven aan de BJP.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.