Oosterse strijdkrachten uit de schaduw van het Westen

Militaire besparingen van westerse landen en snel stijgende defensie-uitgaven in Azië en in het Midden-Oosten brengen verschuivingen teweeg op de strategische wereldkaart. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over globale militaire verhoudingen dat het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) dinsdag 8 maart heeft voorgesteld.

De veranderingen in de economische wereld hebben een impact op militaire machtsverhoudingen en verkleinen de strategische kloof tussen Oost en West. John Chipman, directeur-generaal van IISS, zegt dat westerse landen hun defensiebudget noodgedwongen moeten indijken, terwijl in Azië en het Midden-Oosten de militaire uitgaven en de wapenaankoop in snel tempo blijven stijgen.

Cyberoorlogvoering en stealthtechnologie

Verschillende landen in Azië, met China op kop, verhoogden de voorbije jaren hun defensiebudget gemiddeld met dubbele cijfers. In domeinen als cyberoorlogvoering en stealthtechnologie heeft het Westen haar technologische voordeel al verloren. Toch geven de meeste schattingen aan dat Washington nog steeds verantwoordelijk is voor zowat de helft van alle globale defensie-uitgaven. Het overgrote deel daarvan gaat echter wel naar de oorlogen in Irak en Afghanistan.

En daardoor kunnen de VS minder uitgeven aan grote defensieprojecten, waarin landen als India en China wel investeerden. China kocht ook onderzeeërs en zeedoelraketten om de dominantie van de Amerikaanse vliegdekschepen in nabije wateren, zoals in de straat van Taiwan, tegen te gaan.

China loopt in op VS

Volgens het rapport spendeerden de VS in 2010 zevenhonderd miljard dollar aan defensie, ongeveer even veel als in 2009. China investeerde 76 miljard dollar en Groot-Brittannië 57 miljard. Volgens Chipman zal China binnen vijftien tot twintig jaar op militair gebied kunnen wedijveren met de VS. “Washington heeft altijd gezegd dat het geen ander land op gelijke hoogte zou dulden en dus zullen er in de komende jaren belangrijke beslissingen genomen moeten worden.”

Groot-Brittannië moet volgens zijn minister van Defensie Peter Luff besparingen blijven maken op militaire uitgaven om de begroting rond te krijgen. Over de laatste vier jaar had het land haar defensiebudget al met acht procent verminderd. Nu wil het verder besparen door minder en goedkopere vliegtuigen te kopen en door ongeveer tienduizend werknemers te ontslaan.

Het Chinese ministerie van Financiën deelde vorige zaterdag nog mee dat Peking zijn budget in 2011 met 12,6 procent gaat verhogen tot 88,6 miljard dollar. Woordvoerder Li Zhaoxing zei dat China zijn leger enkel als verdediging beschouwt en dat andere landen zich niet bedreigd moeten voelen. De militaire groei van Peking dwong naburige landen de laatste jaren wel om hun eigen budget te verhogen, net zoals hoge inkomsten uit olie en de zorgen over Iran voor een snelle militaire expansie zorgden bij de Golfstaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.