Oorlog tegen terreur gaat online

Inlichtingendiensten moeten informatie sprokkelen op terroristische websites en proberen te infiltreren in de verschillende fora, in plaats van ze te censureren of te blokkeren. Dat zegden veiligheidsexperten tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaatscommissie voor Veiligheid en Regeringszaken.
“Chatrooms op internet vervangen moskeeën, gemeenschapscentra en cafés waar al-Qaeda nieuwe leden probeert te rekruteren”, zegt Frank Cilluffo, de directeur van het Homeland Security Policy Institute. Als veiligheidsdiensten erin slagen dergelijke fora en chatrooms te infiltreren, kunnen ze volgens Cilluffo verwarring en wantrouwen zaaien.
Terroristen verhinderen om het internet te raadplegen, is volgens Michael Doran, afgevaardigde secretaris van het ministerie van Defensie, quasi onmogelijk. “Pogingen om websites af te sluiten, zijn al vruchteloos gebleken omdat de sites gewoon naar een nieuwe server uitwijken”. Daarnaast kunnen inlichtingendiensten de inhoud van veel sites niet controleren, doordat enkel geregistreerde leden met een wachtwoord toegang krijgen tot de informatie.
“De Amerikaanse inlichtingendiensten moeten meer agenten aanwerven om het internet te controleren. Naast personeelsgebrek, is er ook een tekort aan agenten die Arabische talen onder de knie hebben: “Arabisch spreken, begrijpen en vertalen is cruciaal”, zegt Cilluffo, “daarin schieten we nog veel te kort”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.