Nominatie Supachai als Unctad-chef stuit op kritiek

Veel ontwikkelingslanden zijn ontevreden met de nominatie van de Thai Supachai Panitchpakdi als nieuwe secretaris-generaal van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad). VN-baas Kofi Annan had nog zes maanden tijd voor een beslissing, maar schoof zijn kandidaat nu al naar voren, zonder het traditionele overleg. De G77, het blok van de ontwikkelingslanden in de Verenigde Naties, heeft de stemming over de benoeming van Supachai doen uitstellen.

Op Supachai zelf hebben de critici weinig aan te merken. Die is nu nog directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), een instelling die veel meer gewicht in de schaal legt dan de Unctad. Maar de Unctad moet pas in september een nieuwe chef krijgen. Annan gaat te snel, zegt een Zuidoost-Aziatische diplomaat. Dit is erg ongebruikelijk. Er zijn geen consultaties en geen discussies geweest.

De benoeming van Supachai moet worden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van VN. Normaal krijgen de kandidaten voor topfuncties binnen de VN die Annan voordraagt, daar geen tegenwind. Er is nog nooit iemand weggestemd. Maar de stemming over Supachai, die eigenlijk vorige week had moeten plaatsvinden, is op vraag van de G77 verdaagd, waarschijnlijk tot begin volgende maand.

We wilden meer tijd om na te denken, want de Unctad is erg belangrijk voor de G77, zegt Neil Stafford, de ambassadeur van Jamaica bij de VN en momenteel voorzitter van de G77. De groep van oorspronkelijk 77 en nu 130 ontwikkelingslanden werd gevormd kort na de oprichting van de Unctad in 1964, en werkte altijd nauw samen met de VN-instelling. Die moet ontwikkelingslanden helpen een betere positie te verwerven in de internationale handel.

Opmerkelijk is dat de Thaise regering zich gedistantieerd heeft van de kandidatuur van Supachai, nochtans een Thais staatsburger. Hij is geen kandidaat van de Thaise regering, verklaarde de Thaise VN-ambassadeur
Laxanachantorn Laohaphan. Volgens haar waren er kandidaten uit verschillende andere Aziatische landen voor de functie. Het gaat onder meer om mensen uit Cambodja, de Filipijnen, Pakistan en Bangladesh. Door de onverwachte nominatie van Supachai door Annan krijgen al die landen de kans niet meer om voor hun kandidaat te werven.

Volgens diplomaten in New York is Thailand ook tegen de nominatie van Supachai omdat die de kansen van Thailand hypothekeert om een absolute internationale topfunctie binnen te halen. Thailand heeft zijn vice-premier Surakiat Sathirathai in de strijd gegooid voor de opvolging van Kofi Annan als secretaris-generaal van de VN. De kandidatuur van Surakiat heeft de steun van de tien landen van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (Asean). Het is al 34 jaar geleden dat nog een Aziaat aan het hoofd stond van de VN, wat de kansen van Surakiat vergroot. Voorlopig is de enige andere officiële kandidaat uit Azië
Jayantha Dhanapala uit Sri Lanka.

De VN zijn intussen op zoek naar kandidaten voor vier andere topfuncties: de bestuurder van het VN-Ontwikkelingsprogramma, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (waarvoor België Anne-Marie Lizin en Marc Verwilghen voordraagt), het hoofd van het VN-Bureau voor Interne Controlediensten en de Commissaris van de UNWRA, het VN-vluchtelingenwerk voor Palestina. Annan wil dat die benoemingen op een transparante manier gebeuren en dat de verdienste en de kwalificaties van de kandidaten zwaarder doorwegen dan hun herkomst.

VN-woordvoerder Fred Eckhard kondigde maandag aan dat Annan voor de invulling van de vier vacante topfuncties een lijst met kandidaten zal bekendmaken die het tot de laatste selectieronde brengen. Dat maakt reacties van de buitenwereld mogelijk. Vroeger verliep het ellebogengevecht tussen de kandidaten voor VN-functies altijd zo discreet mogelijk.

De nominatie van Supachai zou volgens een medewerker van de VN gebeurd zijn voor de nieuwe regels rond transparantie in werking waren getreden. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.