Niger bedenkt mirakeloplossing voor plastic zakjes

Plastic zakjes zijn goedkoop en licht. Door hun massale aanwezigheid zijn ze één van de meest zichtbare milieuproblemen in het Zuiden. In het Afrikaanse Niger hebben ze er wat op gevonden: ze smelten de zakjes om tot stoeptegels. De kinderen in de Nigerese hoofdstad Niamey verdienen er een aardige duit mee.

Doulaye Garba, een inwoner van Kourterey, kan zijn ogen niet geloven. Het ziet er hier piekfijn uit, want een verandering!. Tot voor kort was Kourterey, een gehucht op vijf kilometer van de Nigerese hoofdstad Niamey, net als de hoofdstad bezaaid met plastic.

Maar dat is veranderd sinds studenten uit de hoofdstad hier een recyclagefabriek opstartten. Nu dweilen kinderen straten en velden af op zoek naar plastic zakjes. Ze krijgen gemiddeld 400 cfa (62 eurocent) voor 50 kilo plastic.

In de fabriek van Kourterey maken ze er plastic tegels van. De plastic tegels zijn nog niet gecommercialiseerd, maar het stadsbestuur van Niamey heeft er bij wijze van experiment al een stuk voetpad mee laten leggen. Het experiment is een primeur voor Niger.

Ik kwam op het idee toen ik in een workshop zat over milieu in Ouagadougou, zegt Housseini Hamidou, een student aan de universiteit van Niamey en de bedenker van het procédé. Het gaat om een mengeling van gesmolten plastic en fijn zand. Men kneedt dat voor het in de juiste vorm gegoten wordt.

Hamidou legde het idee voor aan de studentenvereniging Club UNESCO, waarvan hij voorzitter is. Die was meteen enthousiast. Het betekende een makkelijke oplossing voor een groot probleem. Ooit haalden we bij een schoonmaakactie eens 600 ton plastic afval op in één deelgemeente van Niamey, zegt ondervoorzitter Hama Attahirou.

De Nigerese ngo Reseda werkte het procédé uit met een subsidie van de Europese Unie. De studentenclub is sinds begin vorig jaar de trotse eigenaar van een fabriekje met tien werknemers. De productie ligt nu op 32 tegels per dag omdat er te weinig mallen zijn. We hebben extra mallen besteld en dan halen we makkelijk 300 tegels per dag.

Zalika Boureïma, die werkt bij de stad Niamey, is erg enthousiast over het experiment. Deze vorm van recyclage verlost de stadsdiensten van de zware taak om tonnen plastic zakjes op te rapen.

Het ministerie van Milieu toont interesse. De plastic zakjes zijn een plaag in de stad en op het platteland. Over de jaren heen vormen ze niet-afbreekbare lagen en proppen die planten verstikken, riolen en afvoerleidingen van fabrieken blokkeren, zegt Sani Mahazou, hoofd van de afdeling overlastbestrijding van het ministerie. En het vee sterft omdat het plastic opeet.

Het nieuwe procédé heeft toekomst. In verschillende Afrikaanse landen zie je sinds het begin van de jaren 90 steeds meer stenen opdoemen in het straatbeeld. Kasseien en tegels zijn beter bestand tegen de hitte. Asfalt is definitief out. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.